|
VAT 0% przy dostawach sprzętu komp. do szkół |
VAT 0% przy dostawach sprzętu komp. do szkół
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam! Czy ktoś orientuje się jak przebiega procedura zwrotu VATu w przypadku dostawy sprzętu komp. dla szkół? Przy takich dostawach niektóre urządzenia komputerowe mogą być opodatkowane stawką 0%. Uczelnia uzyskuje pismo z ministerstwa i na podstawie takiego pisma wystawiłem uczelni fakture z zerowym vatem przy dostawie sprzętu. Musiałem jednak zapłacić VAT firmie w której kupowałem ten sprzęt. Vat który ja zapłaciłem skarbówka na podstawie zamówienia szkoły oraz tego pisma z minist. zwraca VAT. Co trzeba dokładnie zrobić teraz żeby uzyskać zwrot tego VATu?
Wypełnić deklarację VAT-7.
Chyba nie do końca.. Z tego co się już dowiedziałem trzeba kopie dokumentów, tj. zamówienia uczelni oraz zgody ministerstwa na 0wy VAT, złożyć w US po czym urząd ma 180dni na dokonanie zwrotu.. Czyli znając życie zwróci raczej pod koniec tych 180dni....
To TY musisz mieć te kopie aby zastosować stawkę 0%. Twoją rolą jest wypełnienie deklaracji VAT-7 (przeczytaj uważnie, lub obejrzyj jak wygląda deklaracja). O ile US, będzie sobie życzył obejrzeć owe dokumenty, to cię wezwie do ich okazania. Jeżeli jesteś zainteresowany zwrotem podatku, wypełniasz jedynie wniosek o zwrot i dołączasz jako załącznik do VAT-7
Przeczytaj również posty podobne do tematu "VAT 0% przy dostawach sprzętu komp. do szkół": - Szukam importerów (hurtowników) sprzętu komp, RTV, AGD - Pośrednictwo i doradztwo w zakupach sprzetu RTV, AGD, KOMP. - Biznes przy zespole szkół (podstawówka+gimnazjum+ekonomik) - Poszukuję: części komp/elektronika/gry komp etc. do Allegro - Poszukuję: części komp/elektronika/gry komp etc. do Allegro
• Strona 1 z 1
|
|