Witam
Czy koniecznie trzeba być Vatowcem aby sprowadzać towar spoza UE? tak sugeruje księgowa , czy można być nievatowcem dalej czy trzeba przejść koniecznie na Vatowca, obrót oczywiście nie przekracza granicy dla Vatowca.
|
Vat a Import spoza UE |
Vat a Import spoza UE
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam
Czy koniecznie trzeba być Vatowcem aby sprowadzać towar spoza UE? tak sugeruje księgowa , czy można być nievatowcem dalej czy trzeba przejść koniecznie na Vatowca, obrót oczywiście nie przekracza granicy dla Vatowca.
księgowa sugeruje i słusznie
gdyby był taki obowiazek to by ci kazała albo sama załatwiła zgłoszenie vat sugeruje bo jak zapłacisz vat na granicy a nie bedziesz vatowcem i go nie odliczysz to moze byc taka opcja ze dołozysz a w kazdym razie zarobisz 22% mniej
BloomTree , możesz mi to nakreślić na przykładzie? Bardzo bym prosił
Nie będąc Vatowcem kupuje towar spoza UE np za 5000zł +Vat 22% = 6100 Sprzedaje bez Vatu np 1 sztukę za 100zł , Będąc Vatowcem kupuje również za 6100 i sprzedaje z Vatem, 1 sztuka 100zł +Vat 22%= 122zł Klienci którzy ode mnie kupowali dotychczas za 100zł odejdą do konkurencji bo 122zł to za drogo Możesz mi nakreślić w jaki sposób mi się opłaci być Vatowcem? Z góry dziekuję
po pierwsze primo :
cena + cło + transport i dopiero do tego Vat 22 % lub inny wg stawki cena musi byc podniesiona i o koszty i o cło jesli jest ( niektóre są zwolnone ) po drugie jak coś kosztuje 122 zł po cle i vacie a nie jestes vatowcem to sprzedsajesz np po 150zł i zarabiasz 28zł ze sztuki ( jak sie uda sprzedać ) jak jestes vatowcem to w cenie 122 zł masz juz zapłacone 22 zł vatu sprzedajesz po 150zł masz do zapłacenia nalezny vat 27zł ale juz zapłaciłes 22 naliczony masz do dopłaty 5 zeta
Bloom Tree , ok jeszcze raz
"jak coś kosztuje 122 zł po cle i vacie a nie jestes vatowcem to sprzedsajesz np po 150zł i zarabiasz 28zł ze sztuki ( jak sie uda sprzedać )" czyli zarabiam 28zł "jak jestes vatowcem to w cenie 122 zł masz juz zapłacone 22 zł vatu sprzedajesz po 150zł masz do zapłacenia nalezny vat 27zł masz do dopłaty 5 zeta" Tutaj tez zarabiam 28zł ale musze jeszcze 5zł dopłacić do US Czyli wyszło , że opłacalniej wyjdzie nievatowiec Jak sie myle to mnie popraw.
dobrze liczysz
a co bedzie jak jedną dostawą przekroczysz kwotę wolną od vatu ? i na cle zapłacisz vat a pozniej przy sprzedazy go nie odliczysz ? 22 % w plecy ( no moze nie całe a tylko to co bedzie trzeba juz vatem sprzedawać ) a hurtownie ? muszą kupic od ciebie towar i tez vatu nie doliczą ?
Dzieki za odpowiedź, idźmy dalej:)
Kwota wolna od vat to obrót nie przekraczający 50000 w danym roku , po przekroczeniu tej kwoty automatycznie staje się Vatowcem. Załużmy , że DG prowadze od wrzesnia tego roku, nie przewiduję absolutnie przekroczenia tej kwoty. Moimi odbiorcami są klienci prywatni, którzy nie zwracają uwagi na F VAT, ważne by był paragon i gwarancja Czy w takim przypadku w tym roku jest sens przekształcić się na Vatowca?
To jak w końcu, opłaca mi sie być Vatowcem czy nie przy imporcie w tym roku, skoro nie przekrocze limitu 50 tys przychodu?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Vat a Import spoza UE": - Import spoza UE a zwrot VAT-u - Import spoza Unii - Import tytoniu do papierosów spoza UE - katalogi spoza UE a cło - Dotacja z PUP a zakupy spoza PL
• Strona 1 z 1
|
|