Witam,
Mam taką oto sytuację. Projektuję jako podwykonawca budynki na Ukrainie i Mołdawii. Wiem, że jeśli inwestycja znajduje się poza granicami RP, to nie płaci się podatku VAT. Teraz pytanie: Mój obrót przekroczy 50.000 zł więc muszę być płatnikiem VAT. Mój dochód nie jest opodatkowany, czyli nie mam od czego odliczać VATu za zakupione przeze mnie towary i usługi, a do KPiR muszę wpisywać kwoty netto. Czyli de facto lepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie nie bycie płatnikiem VAT, bo wtedy w KPiR wpisywałbym kwoty brutto. Czy to się zgadza ?
I druga sprawa. Kiedyś Wielkot powiedział, że nie można brać rozliczenia ryczałtem jeśli wykonuje się usługi dla jednego klienta. Ale ja w planach mam prowadzenie działalności dla wielu klientów (usługi projektowe w budownictwie i drobne wykonwastwo). I chciałbym wybrać właśnie ten sposób rozliczania, bo te ~10% różnicy to właśnie moje koszty, a z czasame nawet mniej i będzie to dla mnie bardziej korzystne. Co jeśli wybiorę ryczałt, a na koniec roku okaże się, że niestety interes wypalił tylko z aktualnie pozyskanym klientem ?
Pozdrawiam,
Piotr Turkowski