Przeczytałam już wszystkie posty o podatkach, wciąż jednak mam pewne wątpliwości.
Od marca 2007 zamierzam otworzyć sklep z odzieżą (będzie to moja pierwsza DG). Koszty mojej działalności (zus, czynsz, prąd i ochrona) to łącznie 630zł miesięsięcznie. Przewiduje miesięczny dochód około 1 do 1,5 tyś. Prosze mi powiedzieć czy przy takich niskich kosztach opłaca mi się stawać się podatnikiem VAT?
Rozumiem, że jeśli nim będę wszelkie koszty plus telefon na firme czy paliwo na samochód przy dostawach również mogę sobie odliczać. Ale sam VAT to w moim przypadku dotatkowy koszt. Proszę mi powiedzieć ewentualnie ile i czego moge sobie odliczyć będąc vatowcem?
Aha i jeszcze jedno pytanie, jeśli przy rejestracji w US zdecyduje się na zwolnienie z Vatu, a wejde w niego dopiero załóżmy po 8 miesiącach to kase fiskalną kupuje dopiero wtedy? czy moge mieć kasę od początku działalności ale zarejestrować ją dopiero po przekroczeniu tego progu vat?
Proszę o szczerą opinie, czy vat w moim przypadku nie zabije mojej działalności?
Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź, jest to dla mnie naprawdę ważne.
pozdrawiam serdecznie wszytskich ekspertów i przedsiębiorców!