|
Sklep motoryzacyjny |
Sklep motoryzacyjny
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Wie ktoś może jak otworzyć sklep motoryzacyjny skąd brać asortyment do takiego sklepu i ile gdzieś wyniesie cała iwestycja. Z gory dzieki za informacje.
Witam;)
Mam pytanie do forumowiczów: Ile potrzeba kasy żeby założyć niewielki sklep z akcesoriami oraz częściami samochodowymi?? :mrgreen: Dodam jeszcze, że mam na oku niewielki lokal, 40 mkw :mrgreen: Mieszkam w mieście, które liczy ponad 100 tys. mieszkańców. W pobliżu gdzie chcę otworzyć sklep nie ma konkurencji, a i niedaleko biegnie trasa szybkiego ruchu :mrgreen: co sądzicie o tym?? czy lepiej wyspecjalizować sie w jakiejś konkretnej marce lub markach czy poprostu mieć wszystkiego po trochu i na zamówienie sprowadzać części z hurtowni?? A może sprzedawać tylko akcesoria samochodowe?? :mrgreen: :mrgreen: co o tym sądzicie?? Dzięki za odpowiedź :mrgreen:
Witaj, sam pomysł ok! Mam taki sklep za oknem i widzę, że można w tej branży jeszcze dużo zdziałać, bowiem ze względu na dużą ilość używanych aut jest ogromny popyt na części samochodowe. Jednak, przy tym sklepie jest warsztat samochodowy i to on napędza klientelę do sklepu (ten sam właściciel). Myślę, że dobra lokalizacja, to połowa sukcesu, chociaż akurat nie sądzę, aby duże znaczenie miał fakt, czy to duże miasto, czy mniejsza miejscowość, bowiem ludzie szukają w tej chwili tanich usług i produktów, a w większych miejscowościach wiadomo: wysokie koszty wynajmu pomieszczeń oraz pensje odstraszają szarych użytkowników samochodów na rzecz właśnie warsztatów i sklepów na prowincji, gdzie jednak nawet po odliczeniu kosztów dojazdu i tak wychodzi taniej.
Co do asortymentu, to zauważyłem, że w tym sklepie obok to jest tzw, mydło i powidło, a większość sprzedaży, to towar na zamówienie. Kontakt z kilkoma dobrymi hurtowniami załatwi sprawę. Zamówisz towar do południa, po południu masz go w sklepie, jak zamówisz po południu, towar masz jutro rano. Co do akcesoriów, dobry towar na zatowarowanie sklepu. Czy można na tym zarabiać? Nie wiem. Na pewno coś takiego powinno być w takim sklepie. Wydaje mi się, że klient sam nie wie, że potrzebuje jakiś drobiazg, ale jak zobaczy to w sklepie, kupując oczywiście całkiem cos innego, to dorzuci to do koszyka, tym samym zwiększając Tobie obrót :lol: Odpowiedzi, ile na to trzeba kasy, nie znam; myślę, że wszystkie jakie jesteś w stanie zorganizować :roll: :mrgreen:
Dzięki za małą podpowiedź :grin: warsztatu co prawda nie ma w pobliżu, ale za to takiego sklepu również nie ma, więc myślę, że szanse są duże :smile: nie jest to ścisłe centrum ale myślę, że jeżeli ktos bedzie szukał czegoś tańszego to i tak sam poszuka :mrgreen:
[ Dodano: Sob Sie 05, 2006 7:44 pm ] co o tym sądzisz?? :wink: [ Dodano: Sob Sie 05, 2006 8:12 pm ] Proszę również innych żeby wypowiedzieli się w tej sprawie... :mrgreen: [ Dodano: Nie Sie 06, 2006 9:52 am ] Mam nadzieję, że odpiszą mi osoby, które mają doświadczenie w związku z prowadzeniem sklepu motoryzacyjnego, bądź osoby, które na codzień widzą jak taki interes się kręci (np. mieszkają koło takiego sklepu) :mrgreen: PISZCIE!!! :mrgreen:
Witam!W zwiazku z tym iz skonczylem studia juz jakis czas temu a pracy nie moge znalezc pojawil sie pomysl by otworzyc sklep motoryzacyjny,brdzo mnie to interesuje a w poblizu go :?: nie ma:)Chcialem zapytac ogolnie za co zabrac sie by moje przedwsieziecie ruszylo z miejsca.Gdzie zalatwic jakies katalogi i gdzie pytac o czesci.Mam tez pytanie jak jest z przpisami co do budynku na sklep bo musze go przebudowac.Prosze o informacje niekoniecznie z branzy motoryzacyjnej.Pozdrawiam!!
korzystaj z wyszukiwarki :) to nie boli :razz:
Tylko chcialbym dowiedziec sie dokladnie np. czy mozliwe sa dotacje z unii lub cos takiego na taki biznes:)A nie moge znalezc tego wogole.
Zazwyczaj jak się zaczyna biznes trzeba mieć jakąś bazę. Bazą mogą być:
- wiedza - znajomości (w) branży - zniżki na towar, który chcesz sprzedawać - pieniądze (duże pieniądze na początek) Dotacje z Unii są (działalnie 2.5), ale to dość długa droga do dostania tych środków. Dotacja z Urzędu Pracy jest niewielka (trochę ponad 12 tyś.), ale można ją dostać bez większych formalności i bez wkładu własnego (lepiej jednak aby taki wklad był). W Twoim przypadku jednak zastanowił bym się nad wyborem branży. Jesli nie masz jakiejkolwiek bazy w tym temacie, to poroponuje to naprawdę mocno się przemysleć. Jeśli jednak się zdecydujesz, to życzę powodzenia i wytrwałości.
To jest tak ze wiedza jest,znajomosci jak znajomości.Mam adres hurtowni i znajomych w niej,a znizki na towar beda rosly w zaleznosci od czasu współpracy z nimi.Najgorzej jest z pieniędzmi bo musze dobudowac czesc budynku aby utworzyc sklep,wiec kazdy grosz bedzie ok.Ale narazie wole odlozyc w takim razie wiecej pieniedzy na ten cel.Pozdrawiam i dziekuje
ps. Mam pytanie do ludzi w tej branzy czy programy i katalogi czesci kupowali wlasnie w hurtowniach czy u firm tym zajmujacych sie.
Witam.
Wlasnie przymierzam sie do otworzenia sklepu z czesciami samochodowymi i akcesoriami. W mojm meiscie dzialaja 3 takie sklepy w ktorych mozna dostac czesci do wszystkich autek. Sam jestem dosyc czestym klientem tych sklepow i keidy bym nie przyszedl w sklepach zawsze sa kolejki. Moje miasto ma okolo 30tys mieszkancow. Prosilbym o jakies wskazowki najlepiej osob ktore maja doswiadczenie w tej branzy. Jesli ktos zna jakies dobre hurtownie czesci w woj mazowieckim to prosilbym o namiary. Pozdrawiam
Witam,czy moze ktoś udzielic mi wskazówek jak założyc sklep z częściami samochodowymi?Jaki towar na początek i z jakich hurtowni je brać,a moze hurtownie pomagają w zaopatrzeniu sklepu?Będę wdzięczny za odpowiedzi gdyz bardzo mi na tym zależy.
hmm. Tak do końca to nie stwierdzi Ci nikt tego. Ale oczywiście znam przykłady, gdzie ktoś kto zakłada taki sklep dostaje na początek w formie bonusu od hurtowni odroczone terminy płatnośći. Dzisiaj jest tak, że zamawiasz towar i masz go za pare godzin. Poza tym zobacz gdzie sia najbliższe hurtownie. Zadzwoń do nich, pojedź i porozmawiaj o warunkach współpracy zanim zaczniesz. No i moim zdaniem od razu baw się w założenie sklepu internetowego, bo to jest teźz dobra forma zarobku. Oczywiście jeśli potrfaisz to prowadzić.
na dzień dzisiejszy siedzi mi pewien pomysł na głowie,a mianowicie sklep motoryzacyjnywiem że być może miejsce nie bardzo pasuje,aczkolwiek dobra reklama + niskie ceny (w końcu mój lokal,nie płacę czynszu)moga przyciągnąć klientów,tak uważam,jesli myślicie inaczej napiszcie
dodatkowe pieniądze (12 tys) mogę mieć z UP remont pomieszczeń + powiedzmy regały,szafki wykonam sam ale co najważniejsze moim zdaniem to to iz nie jest mi obca branża (mam wykształcenie średnie samochodowe)
A dlaczego nie sklep spożywczy?
w obrębie 600 metrów jest ok 6 sklepów spożywczych czego 2 są na prywatnych posesjach,dlatego wydaje mi się iz nie ma co się pchać w tak ciężką konkurencję
dodam iż ulica na której mieszkam ma ok 200 metrów (mieszkam gdzies po środku) i jest "ślepa" na ulicy tej znajdują się 2 hurtownie: pasmanteryjna i hurtownia materiałów kiedys był jeszcze mechanik samochodowy to takie krótkie zobrazowanie
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|