Mam nadzieję , że to już ostatnie moje pytanie :)
Okazało się , że muszę być Vatowcem . Niestety dla mnie to kompletna czarna magia . Ogarnełam już oblicanie podatków , zusów i te wszystkie formalności jednak z Vatem nadal mam problem . Będę ogromnie wdzięczna jeśli ktoś poświęci mi chwilkę i pomoże zrozumieć ten cały vat .
Będę sprzedawać odzież przez internet zatem mój vat wyniesie 22%
Załużmy , że kupiłam towaru za 5 000 brutto
5000 /1,22 = 4098,36 netto
Towar sprzedałam za 10000 brutto
10000 / 1,22 = 8196,72 netto
Marża : 5000 brutto / 4098,36 netto
1. czy kwota marży potrzebna jest do jakichkolwiek obliczeń? Jeśli tak to kiedy należy ją uwzględnić ?
2. Od której kwoty odliczam 22% - od sprzedaży towaru netto?
8196,72 x 22% = 1803.27 - czy to jest podatek vat , który muszę zapłacić do US ?
3. I jak wtedy wygląda obliczanie zaliczki na podatek ?
Obliczam w kwotach netto czy brutto ? Czy przy obliczaniu zaliczki na podatek uwzględniam gdzies podatek vat czy jest to nie zależne od siebie?
Czy byłby ktoś tak dobry i podał przykład pełnego wzoru obliczeń dla vat i pit uwzględniając koszty i wszelkie inne wydatki?
4. Czy w ogóle jest opłacalne bycie vatowcem ? Nie będę sprzedawała firmom . Będę prowadzić jedynie sprzedaż detaliczną . Vatowcem muszę być ponieważ chcę sprowadzać towar z zagranicy . Jeżeli sprowadzam towar np z Niemczech to stosuje się stawkę vat 0% - czyli wtedy nie płacę zadnego podatku vat? Czy może lepiej ograniczyć się do zakupów na terenie Polski i nie stawać się vatowcem?
Jak dla mnie bycie vatowcem to jedynie dodatkowe koszty skoro dodatkowo trzeba płacic jeszcze podatek vat ? Czy może się mylę? Będe wdzieczna za sugestię .