|
VAT płaci ostatni? Proszę o wyjaśnienie. |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam, proszę o wyjaśnienie następującego problemu lub odesłanie mnie do adresu gdzie będę mógł o tym poczytać. Otóż interesuje mnie jak to jest z naliczaniem podatku VAT na handel towarami. Załóżmy, że kupuję od producenta produkt za 100zł na który jest 7% podatku VAT. Płacę mu 107 zł ... następnie odsprzedaję ów produkt do sklepu za 150zł + 7% VAT czyli 160 zł. Sklepikarz sprzedaje towar klientowi za 200zł + VAT czyli 214 zł ? Z tego wyliczenia wychodziłoby, że w sumie VAT wynosi 7zl u producenta, 10zl u mnie i 14zl u sklepikarza co daje 31zl. Domyślam się, że tak nie jest? Bo wtedy podatek z 200zl zamiast wynieść 14zl (przy 7% podatku na produkt) wyniósłby w rzeczywistości prawie 12%? Mówi się, że VAT płaci ostatni. Ale czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć na przykładzie? Jak to jest w rzeczywistości? Ile ja tak naprawdę zapłacę podatku?
no z tego co się orientuje to jeśli kupujesz towar który potem sprzedajesz a podatek jest naliczany na podstawie wartości netto towaru to kupujesz go bez vat i sprzedajesz bez niego (jeśli idzie to do firmy) a najpewniej na podstawie faktur rozliczasz się i otrzymujesz zwrot tego podatku (tego który zapłaciłeś kupując towar, jeśli oczywiście po nałożeniu marży na wartość netto doliczyłeś podatek i pchnąłeś go dalej XD )
z tego co mniej więcej pamiętam z przedsiębiorczości ;d
|
|