Witam .
Jestem laikiem , mysle o firmie dopiero i chcialbym wam przedstawic moj tok myslenia dot. vatu .
Sklep zajmujacy sie sprzedawaniem towarow , zakupem ich w necie, hurtowniach + zalozenie sklepu internetowego.
mniejwiecej wiem na czym polega liczenie vatu , zdazylem juz przesledzic
Do rzeczy:
Jesli na koniec miesiaca mam znacznie przewyzszajacy zakup od sprzedazy wtedy dostaje zwrot nadwyzki podatku vat na swoje konto.
W takim razie chce zeby byl jaknajwiekszy zakup w ewidencji wiec namawiam wszystkich znajomych zeby kupowali produkty , towary przez moja firme. Jednym warunkiem jest ze towar musi by powiazany z dzialalnoscia firmy.
Powiedzmy w ewidencji koncowej podatek vat :
zakupu = 20 000 zl
sprzedazy = 10 000 zl
20 000 - 10 000 = 10 000 zl zwrotu na moje konto
Czyli poprostu niejako dostaje pieniadze od znajomych w postaci vatu , ktory mi za jakis czas US przesle na moje konto.
Drugim mykiem jest to że niektore rzeczy zakupione na moja firme sprzedam jako osoba prywatna (nie firma), Powiedzmy bez wystawiana paragonu ani faktury. np kumplowi wiec wtedy niejako vatu nie bede musial zwracac urzedasom.
- Czy moj tok myslenia jest prawidlowy ?
- Co jest podstawa zwrotu podatku vat ? ( faktury zakupu , sprzedazy , rachunki (paragony) , czy moze ewidencja zakupow , sprzedazy , ksiega przychodow i rozchodow ? )
Rozgladam sie za informacjami dopiero kilka dni, wiec prosze mi wybaczyc.
P.S - sa to pytania teoretyczne , wiem ze moga byc niezgodne z prawem. Chodzi mi jedynie o to czy jestem w stanie tak zrobic i czy tak jest wszystko prawidlowo.
Pozdrawiam