|
Vat usługi na terenie Niemiec |
Vat usługi na terenie Niemiec
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Miesiąc temu otworzyłem swoją pierwszą DG. Zasady ogólne i vat. Wykonuje usługi budowlane na terenie Niemiec i muszę wystawić fakturę. Jak wygląda sprawa podatku vat- rozumiem że ma on być odprowadzony w miejscu wykonywania usługi czyli w Niemczech. Kto ma go odprowadzić- zleceniodawca czy ja. Jeśli zleceniodawca odprowadzi ten podatek to jakie dokumenty mam dostarczyć do polskiego urzędu skarbowego? Jakie powinienem mieć dokumenty potwierdzające wykonanie usługi na terytorium Niemiec i wreszcie jak powinna wyglądać taka faktura?
Przede wszystkim musisz być zarejestrowany jako płatnik VAT UE. Rozpatrując tylko i wyłącznie sytuację w której świadczysz usługi na terenie UE, są dwie możliwości rozliczeń:
1. Jeżeli twoje usługi są świadczone dla podatnika VAT UE(dl firmy będącej płatnikiem VAT UE) wystawiasz zwykłą fakturę z dopiskiem że podatek rozlicza nabywca zg. z art.28b. Vat nie podlega opodatkowaniu - masz w fakturze taka kolumnę " NP", czyli kwota netto będzie równa kwocie brutto. Oczywiście na fakturze muszą znaleźć się dane kontrahenta wraz z jego nr. NIP UE. Przy takiej sprzedaży masz obowiązek złożenia w swoim US informacji podsumowującej VAT UE - taką informację wysyłasz raz na kwartał. 2. Jeżeli natomiast twoje usługi świadczone są na rzecz osób fizycznych nie bedących płatnikami VAT, wystawiasz zwykłą fakturę i Vat rozliczasz w Polsce jako sprzedaż krajowa. Oczywiście dobrze było by aby w Twojej dokumentacji były umowy po Polsku- dotyczące świadczenia tychże usług ( przydają się w razie kontroli, a takowe zakładam że będziesz miał z tytułu ewentualnych zwrotów VAT. Niestety Urzędy zobowiązują do tłumaczenia takiej umowy na własny koszt - a z doświaczenia wiem że nie są to małe koszty)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Vat usługi na terenie Niemiec": - usługi na terenie niemiec - Usługi na terenie UK - Jaka dzialanosc na terenie Niemiec? - sprzedam wszystko do plandek na terenie Niemiec - SZUKAM WSPOLNIKA MIESZKAJACEGO NA TERENIE NIEMIEC !!!
• Strona 1 z 1
|
|