|
VAT za usługi pocztowe |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Jak zapewne wiecie trzeba płacić 22% od kosztu wysyłki.Totalna paranoja,na kosztach wysyłki nie zarabiam ani grosza,jakim prawem mam płacić od tego 22%.No ale...jest pełnomocnictwo,niby że się klient udziela pełnomocnictwa i kosztów wysyłki nie trzeba uwzględniać na paragonie albo fakturze.Na forum SS na allegro śmieją się z tego że to lipa,ale przecież ktoś wydał takie rozporządzenie.Obowiązuje to pełnomocnictwo czy tylko oni pocieszają się że płacą VAT którego nie muszą?
Ja to już się całkiem pogubiłam. Jeśli nie będę na vacie to też mam doliczać te 22%? Czyli jak normalnie dałabym cenę za przesyłkę + opakowanie 6,50 to mam napisać 7,93?
Czy ktoś odpowie jak to jest z tym vatem?
Jeśli refakturujemy koszty usług pocztowych bez naszego narzutu to istnieje możliwość nie naliczania VAT, ale muszą być spełnione warunki opisane w 6 Dyrektywie Art 11, ust 3 p."c" m.in. dowód, że taki koszt został poniesiony oraz musimy mieć oddzielne konto rozrachunkowe na te usługi. W każdym innym przypadku musimy zastosować stawkę 22%
Aha czyli jeżeli chcemy do ceny opłaty pocztowej doliczyć np. 1 zł wydaną na zakup koperty to trzeba doliczyć te 22% vat? Czyli np. 4,50 zapłaciłam na poczcie + 1zł za kopertę + 22% vatu. Tak?
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.
Nie, jeśli spełniasz pierwszą część mojego wyjaśnienia to możesz refakturować bez 22% VAT, w każdej innej sytuacji musisz doliczyć VAT.
|
|