Witajcie, co sądzicie o tym by rozpocząć swój pierwszy biznes przy wsparciu venture capital? Czy macie może jakieś doświadczenie w tym temacie, ktorymi chcielibyście się podzielić?
Pozdrawiam
|
Venture Capital |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witajcie, co sądzicie o tym by rozpocząć swój pierwszy biznes przy wsparciu venture capital? Czy macie może jakieś doświadczenie w tym temacie, ktorymi chcielibyście się podzielić?
Pozdrawiam
pochwal sie moze jaki masz pomysl ze liczysz na przygarniecie :)
jest tu gdzies na forum ze wspolpraca tego typu moze sie niekiedy niezbyt milo skonczyc ale jesli masz mocny pomysl a funduszy na realizacje brak to niczym nie ryzykujesz
Fundusze Podwyższonego Ryzyka wbrew nazwie całkiem nieźle sobie radzą. Ryzyko jest dywersyfikowane dzięki wejściu kapitałowemu w dużą liczbę inwestycji. Po kilku latach fundusz wychodzi z inwestcji, tzn. sprzedaje akcje lub udziały z dużym zyskiem (często przez wprowadzenie akcji do obrotu publicznego lub na giełdę. Zyski ze sprzedażych akcji lub udziałów oraz dywidendy z nawiązką rekompensują straty na niektórych projektach. Preferowane branże to high-tech zwłaszcza w rozwojowych niszach rynkowych. W latach dziewięćdziesiątych miałem do czynienia z funduszami tego typu, ale właściciele projektów rezygnowali ze współpracy, z powodu konieczności całkowitego odsłaniania projektu przed podpisaniem umowy. Uczciwość biznesie nie jest regułą i to właśnie jest największą przeszkodą. Ale to się powoli zmienia. Musisz mieć swiadomość, że fundusze na sto zgłoszonych projektów wybierają do realizacji nieliczne. Jeśli masz dobry projekt i znajdziesz fundusz, któremu możesz zaufać spróbuj. Osobną kwestią są negocjacje umowy. Musisz bardzo dobrze negocjować, bo fundusze potrafią dobrze zabezpieczyć swoje interesy, a umowa symetrycza nie jest regułą.
Pomysł dobry. Jak ktoś dobrze napisał lepiej mieć część tortu niż cale ciastko.
Ale nie licz ze dostaniesz wsparcie na ladne oczy. Musisz miec swietny pomysl, doswiadczony zespol i duzo samozaparcia. Co do odslaniania projektu przed podpisaniem umowy. Nikt nie wylozy gotowki poki nie bedzie wiedzial na co nie ma sie co dziwic. Powodzenia. Online_marketing: Doradztwo przy projektach Internetowych - ocena ryzyka inwestycyjnego - ocena propozycji inwestycyjnych pod względem opłacalności
Łatwiej jest, gdy rozpoczniesz DG i jesteś "in plus". Wtedy Twoja pozycja do rozmów jest zdecydowanie lepsza, zwłaszcza ,gdy perspektywy wysokiej rentowności projektu są bardzo widoczne, a rozwój biznesu zależy tylko od pozyskania kapitału.
Ano, zaangażowałem się już w taki biznes- stworzyłem portal: PhotoMedica.com przy ogromnym wsparciu anioła. Jestem ciekaw na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy tego typu współpracy. A tak pozatym to co myślicie o samym pomyśle tego biznesu??
|
|