|
Vistula |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Franchising, franczyza
Autor
Wiadomość
witam wie moze ktos jak wyglada franchising w firmie Vistula , poszukuje na internecie ale nic nie ma na ten temat . ile moze kosztowac w przyblizeniu taka licencja hmm . z gory dziekuje i pozdrawiam
A ja używając LPM zaznaczyłem fragment Twojej wypowiedzi potem PPM i lisek przez gogle od razu podał mi odpowiedz:
http://www.franchising.info.pl/main.php ... le_id=3321\Całośc zajęła 5 sekund. Pozdrawiam
Interesowałem się tym tematem. Byłem nawet na rozmowie w Vistuli. Zaproponowali mi przejęcie jako partner 2 sklepów firmowych (jeden Vistula, jeden Wólczanka), które znajdują się w tym samym Centrum Handlowym, miasto 300 tys mieszkańców. Ja chciałem tylko sklep Vistula, nie zgodzili się na to. Opłata jaką chcieli za te dwa sklepy to 90 000zł. Jeśli chodzi o koszty to: - do Ciebie należy zatrudnienie pracowników, będą pracownikami twojej firmy, sam decydujesz ile im zapłacisz, czy dasz im premię itp, - Vistula płaci za czynsz i media (poza telefonem stacjonarnym), - towar jest własnością Vistuli, więc ten koszt dla Ciebie odpada. Teraz zarobki: Twój zysk to prowizja od sprzedaży netto. Jeśli dobrze pamiętam dla Wólczanki jest to 12-14% a dla Vistuli 10-12% (do ustalenia przy podpisaniu umowy). Do tego może dojść premia za realizację 100% planu, jeśli się nie mylę to 3%. Krótka kalkulacja: WARIANT PESYMISTYCZNY: W sklepie Vistula, w centrum handlowym powinno pracować min. 4 osoby, jeżeli Ty nie zamierzasz tam pracować to 5 osób. Za dobrego sprzedawcę (a to podstawa w tej branży) muszisz zapłacić 2000 zł brutto x 5 to 10 000 zł. Do tego trzeba doliczyć telefon, obsługę księgową twojej firmy, środki czystości itp. Czyli można przyjąć koszzty miesięczne na poziomie 12 000 zł. Czyli żeby wyjść na zero musisz mieć sprzedaż na poziomie 120 000 netto, czyli brutto 146 000 zł; dziennie ok 5000zł brutto. To przy założeniu, że masz prowizję 10%. WARIANT OPTYMISTYCZNY: Zatrudniasz 4 "tańszych" sprzedawców, czyli 4x1500zł (motywujesz ich ewentualną premią)=6000zł brutto + pozostałe koszty 1000zł (oszczędzasz)= 7000zł. Do tego negocjujesz prowizję na 12% i robisz co miesiąc plan czyli +3%, razem 15% prowizji. Przy tym wariancie aby wyjść na zero potrzebujesz utarg miesięczny tylko 46 000 zł netto, czyli 56 000zł brutto; dziennie ok. 1900zł. Wszystko co powyżej tego progu jest do twojej kieszeni. Moim zdaniem warto w to wejść w dobrym Centrum Handlowym. Vistula to naprawdę dobrze rozpoznawalna marka, ma wielu stałych Klientów. Mnie zniechęciło to, że chcieli mi "wepchnąć" sklep Wólczanki.
|
|