Witam,
Chciałbym założyć stronę, na której użytkownicy mieliby możliwość sprzedawania własnych fotek. Istnieje już kilka tego typu portali między innymi stockexpert. Idea portalu polega na tym, iż dodając fotkę tak naprawdę wystawiamy ją na sprzedaż. Inni użytkownicy mogą kupić nasze zdjęcie. Powiedzmy, że ktoś wystawił fotkę wartą 10 kredytów, inni userzy mogą ją nabyć płacąc własnymi kredytami za fotkę. Kredyty na stronie można kupować poprzez system platnosci Moneybookers lub poprzez wpłaty na konto bankowe ( np. wpłacając 100 zł otrzymujemy 100 kredytów, do wykorzystania w serwisie). Ja, jako właściciel strony zarabiałbym na prowizji. Czyli jeśli ktoś zdecyduje się kupić fotkę wartą 10 kredytów ( to do autora fotki wędruje 80% wartości, a mi zostaje 20%).
I teraz pytanie natury prawnej: W jaki sposób księgować wpłaty otrzymane od klientów przez system Moneybookers i jak rozliczać to przed US? Sprawa z wpłatą na konto bankowe wydaje się jasna, ale może jestem w błędzie, jeśli tak proszę mnie z niego wyprowadzić :)
Naszym przychodem jest wpłata na konto bankowe, czyli gość wpłacając na konto bankowe powinien otrzymać fakturę za zakup kredytów. Naszym wydatkiem są pieniądze wypłacone klientom za sprzedane fotki ( czy to również musi być w jakiś sposób księgowane ?).
Może niektórym moje pytanie wydaję się laickie, ale chciałbym, aby głos zabrały osoby znające się na prawie i księgowości, bo z tym u mnie zawsze było na bakier ;)