Witam Wszystkich,
Jest Wrestling - Walki w klatkach - Ale nie ma Street Fight, otóż
Wrestling jest za bardzo udawany, to nie to co było w latach 80 i 90, nie ma największych gwiazd, oczywiście można oglądnąć w telewizji, ale coraz mniej osób ogląda - dlaczego ? dobre pytanie, jak zapytrałem się osób, które oglądały cotygodniowe gale w TV, gdy zapytałem się dlaczego nie oglądają odpowiedziały "że jest udawane". Gdyby zoorganizowana została w Polsce gala nie wiele osób by się pojawiło. Kiedyś organizowana była gala, jeżeli dobrze pamiętam WWE to nie wiele osób się pojawiło, co im się kompletnie nie opłaciło, teraz byłoby lepiej ale też nie za dobrze.
UFC (MMA) już lepsze, nie udawane, no właśnie tylko - wiele osób woli już WWE.
Czym jest mój pomysł na biznes, nie odrazu federacja, ale organizacja Street Fight (bez zasad, oczywiście pewne ograniczenia, nie udawane) z kilkoma osobami (kibice klubów Ekstraklasy) przeprowadziłem wśród kibiców i nie kibiców (tzn. osób które w tym momencie były na stadionie) w trakcie meczu i po meczy drobną ankietę "Czy chciałbyś aby w Polsce organizowane były walki uliczne "Street Fight" większość odpowiedziała Jak Najbardziej Tak, reszta powiedziała Tak, Ale Musimy Zobaczyć Jak Będzie To Wyglądać - nie są to wszystkie pytania (udział w ankiecie wzięło ponad 8 tyś osób), wynik jest prosty - WARTO ale poza WARTO również są kwestie prawne.
Chciałbym dodać jeszcze jedno, dlaczego ankietę przeprowadziłęm podczas meczu i po meczu, otóż, zamiast robić ustawki w lesie i innych miejscach, co jest oczywiście nie "dozwolone" i są przypadki że przyjezdza Policja lub nie dotrzymanie warunków ustawki przez jedną z ekip może dojść do czegoś, czego nikt nie chce.
Dlatego zamiast organizować coś co jest niedozwolone, można organizować zgodnie z prawem, tylko trzeba zacząć - otóż, również tutaj Street Fight jest właśnie dla kibiców (myślę że domyślacie się o co w tym chodzi i nie muszę tłumaczyć). W Polsce odbywają się nielegalne walki w klatce i to dość często, przyciąga dużą oglądalność, a dla wielu osób jest to również możliwość dorobienia sobie gotówki.
Czy nakłady muszą być duże:
Nie planuję zakładać federacji (WWE i inne), planuję tylko organizować zgodnie z prawem takie walki. Jednym z największych nakładów jest wynajem obiektu, nie zawsze walki organizowane będą w miejscach (np. ulica) jak sama nazwa mówi - napewno nie będzie to kilka milionów tylko kilkaset tysięcy jeśli chcemy mieć zachowany pewien standard.
Ile można zarobić:
Zakładając że na kilka pierwszych walk przyjdzie osób 300 w porywaie do 500, przy czym bilet kosztować będzie 20 złotych, to przychody wyniosą 6000 - 10 000 złotych (nie dużo, ale WWE również nie odrazu przynosiło mln przychody).
20 złotych to tylko przykład - bilet powinien kosztowac 60 - 90 zlotych aby organizacja sie oplacila (ustalenie ceny biletu zaleznie od kosztow organizacji). Bilety na gale - Boks, Wrestling, UFC i inne kosztuje przewaznie w granicach 80 - 150 zlotych (lub 80 - 130 USD).
Proszę się przez chwilę zastanowić, czy Państwo w miarę możliwości czasowych (oczywiście jeśli jest pewne zainteresowanie) czy nie przyszliścieby na taką "galę". Prosze również nie traktować tego jak zwykła walka tzn. spotykają się na przykład 2 grupy po 5 osób każda i zaraz przechodzą do walki, również pewne "efekty itd" - dlatego WWE jest częściej oglądane niż UFC.
W WWE niekiedy również organizowane są walki poza ringiem, co chętniej jest oglądane "wysokie ryzyko".
Mysle rowniez ze jesli tego typu walki emitowane bylyby w TV to rowniez przyciagalyby dosc duza liczbe widzow.
Co o tym myslicie, wiem ze na poczatek nie bedzie sie to oplacac i ze powyzszy plan zostanie wdrozony tylko kiedy, nie wiem, narazie proboje wszystko przemyslec, napisac biznes plan dla inwestora.
Jesli bylby ktos, kto chcialby pomoc w organizacji, prosze o kontakt.
Pozdrawiam i zycze Milych Swiat.
Ps. Przepraszam za bledy