Witam!
Od pewnego momentu naszedł mnie pomysł, ktory wydaje mi sie byc jednym z najlepszych w mojej sytuacji...
Temat bedzie napewno długi jednak chce naswietlic najdokadniej każdą jego czesc...
Aktualnie spełniam swój konstytucyjny obowiazek i odbywam zasadnicza służbe wojskową. Trafiłem tam na własne zyczenie i staram sie optymalnie wykorzystac ten czas na planowanie swojej przyszłosci i szukanie pomysłu na własny mały biznes...
Mam 22 lata, mieszkam we wsi mieszczacej sie miedzy dwoma miasteczkami, ukończyłem szkołe policealną- administracja. Jednak w żadnym stopniu nijak ma sie do moich zainteresowań i nawet przez mysl mi nie przeszło żeby pracowac w tej czy podobnej dziedzinie... :/ ale do rzeczy:
Posiadam dość spory garaż, ktory chciałbym przerobić na warsztacik...
firma (o ile to nie za duże słowo)była by bardzo wszechstronna i zajmowała sie:
- wulkanizacją
- drobnymi naprawami typu: wymiana świec, przewodów WN, filtrów, tłumików, amortyzatorów etc.
- lakierowaniem poszczególnych elementów nadwozia
- przyciemnianiem szyb
Plusy pomysłu:
- umiejscowienie przy bardzo ruchliwej trasie
- posiadane pomieszczenia które trzeba tylko odpowiednio przygotować i wyposażyć
- robiłbym to co lubie (wydaje mi sie ze to bardzo ważna rzecz, ponieważ przekłada sie to na jakośc wykonywanych usług)
- stosunkowo małe koszta "rozruchu"
- w razie "niewypału" całość wyposażenia napewno sie nie zmarnuje poniewaz pomagam ojcu prowadzic gospodarstwo rolne i takie zaplecze napewno swietnie zdawałoby egzamin w tej działalnosci jaka prowadzi.
- możliwość przywozu używanych opon (w świetnim stanie) z norwegii za naprawde nie wielkie pieniądze
Minusy pomysłu:
- moje wykształcenie- niestety nie posiadam oficjalnego wykształcenia w tej dziedzinie... (mimo iz czynne prosperuje w takich rzeczach z racji takiego hobby) i musiałbym miec troche wiecej praktyki np w lakierowaniu i wulkanizacji etc...
- aktualnie brak środków pieniężnych na rozruch...
Na całkowite wyposażenie i przerobienie pomieszczeń potrzebuje kwoty w wysokości: 20-27tys zł.
Wydaje mi sie ze to dobry pomysł z racji tego, że jak juz wyżej pisałem jest wszechstronny i wiadomo ze przy braku koniunktury w danej chwili na jedno dobro np. dajmy na to wulkanizacje, istenieje duze prawdopodobieństwo ze któres z pozostałych 3 je pokryje np. przyciemnianie szyb.
Zysk byłby z szybkiego pieniądza czyli prac trwajacych od 15minut do maksymalnie 9godzin (lakierowanie, przyciemnianie szyb)
Przyjecie i obsługa klienta- przy np. naprawach wymianach zajmujacych 15 minut-1 godzine klient miałby możliwość wypicia kawy czy herbaty i obejrzenia telewizji etc. przy zamówieniach typu przyciemnianie szyb gratisowo wyczyszczone zostałoby wnetrze auta.
Nie sa ta jakies przyciagajace promocje czy coś jednak wydaje mi sie ze pozytywnie wpłynełyby na odbiór klienta.
Reklama w lokalnej prasie, na samochodzie, internecie, a w ramach dobrego rozwoju uczestniczenie w lokalnych imprezach itp.
Zadowalałyby mnie przychody juz w granicach 1800-2500zł netto
Pytania:
- skąd mógłbym ubiegac sie o środki finansowe??? (wiem ze pewnie było o tym tysiace razy, jednak z racji tam gdzie aktualnie sie znajduje nie mam za bardzo dostepu ani czasu aby na spokojnie poszuykać wiec jesli komuś by sie chciało bede wdzieczny!) Nie chodzi mi o kredyty które mogłby mnie potem "zjesc" w razie gdyby cos nie poszło czy tez dotacji z Urzedu Pracy, których moim miasteczu prawie nikt nie dostał (pare osób miało poprostu pene znajomosci) i czeka sie na nie po pare lat.
- czy jest taka możliwość że bedąc bezrobotnym urząd pracy mógłby skierować mnie na 6 miesiecy do jakiegos zakładu zajmującego sie lakiernictwem w ramach przyuczenia do zawodu etc??? (obiło mi sie o uszy ze jest takie cos) chodzi mi głównie o to zeby nabrac praktyki w tej dziedzinie.
- zastanawia mnie fakt czy jest mozliwosc podpisania umowy z dużymi producentami opon na wynajem opn tzn. pozostawienie u mnie X sztuk opon danych rozmiarów w zamian za ich sprzedawanie i reklame, bez ich kupna "z góry".
To chyba byłoby na tyle.
Jak w tytule prosze o wszelkie sugestie i uwagi dotyczące mojego pomysłu.
Pozdrawiam!