|
Warsztat samochodowy na wsi |
Warsztat samochodowy na wsi
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam serdecznie chodzi mi po głowie otfarcia warsztatu samochodowego wieś mała 1500 mieszkańców koło domu posiadam garaż z dwiema bramami wjazdowymi niedaleko mnie koleś ma jakiś warsztacik w szopie ale ludzie są z niego nie zadowoleni co o tym myślicie jakie mam szanse
Ktoś się wypowie w tej kwesti
Jesli jesteś dobry w tym to próbuj.
a jakie masz doświadczenie?? czy z zawodu jesteś mechanikiem?? nie rzucaj się na głęboką wodę jak chcesz mieć warsztat to zacznij od prostych rzeczy np wymiany amortyzatorów, sprężyn, kolumn MacPhersona itp. tylko pamiętaj o jakiś kluczach bo każde auto ma inne rozmary śrub i inne kształty (np torx, imbus)
Mam plan zrobić to z kolegą który jest mechanikiem oczywiście warsztat był by mój a on tak jak by by u mnie pracował ja bym mu pomagał oczywiście i ogarniał temat bardziej logistycznie chcę żeby to było dosyć profesjonalnie w miarę możliwości laptop odczytywanie błędów kasowanie inspekcji i tak dalej jakoś bym się ogłosił we wszystkich wsiach do okoła niewiem jeszcze jak przez pierwszy tydzień jakieś wymiany za darmo no niewiem jeszcze jak to ruszyć
Popieram Tomka jesli chodzi o klucze. Co marka to inne klucze . Jesli chodzi o warsztat no jesli nie znasz sie na tym to bym sie nie bral za to. kolega kolegą ale bedzie ciagnał w swoja strone. Rok "popracuje" u ciebie zlapie klijentów i sam bedzie robil.
Jak można brac sie za cos nie mając o tym pojecia. Odpuśc sobie kolego bo to bardzo głupi pomysł. Uważasz, że ten Twój kolega utrzyma was dwóch?
kolega kolegą ale jak jest większa kasa do zrobienia a tym bardziej że ty się na tym kompletnie nie znasz to kumpel by kombinował aby zgarnąć więcej a ty żebyś myślał że dzielicie się 50/50. po drugie jak kolega nie ma doświadczenia w pracy z tego typu sprzętem to lepiej się nie brać za to to nie jest gra komputerowa niestety coś spier.... i jesteś w plecy i możesz stracić klienta. więc jak nie jesteś w temacie to lepiej się nie brać za to
PS nawet silniki tej samej marki a różnej pojemności mają różne części i różna rozpiętość cenową:)
Możesz starać się o dotacje na rozwój wsi. Można wyciągnąć z tego nawet 300 tys. pln, ale musisz o tym trochę o tym poczytać. Co do założenia warsztatu to trzeba kupić podnosnik hydrauliczny, zrobić kanał, kupić bańki do spuszczania olejów, komplety kluczy to podstawa, klucze pneumatyczne/ elektryczne, urządzenia do blokowania rozrządów, szczelinomierze do ustawiania zaworów, małą prasę hydrauliczną, narzędzia do zabezpieczeń, komputer diagnostyczny. Powodzenia!!!
Serio ? Każda seria od seata pasuje do vw. Od mercedesa do bmw, saba, volva itd.
nie rozumiem trochę co nazywasz serią??:) ale jeśli chodzi o klucze to np czemu klucz 16 od merca ma nie pasować do vw??:) bardziej chodziło o różne rozmiary kluczy nie tylko 3 klucze jakie idą do malucha i można go całego rozkręcić:)
Serią miałem na myśli np klucze potrzebne do ustawienia zapłonu, wymontowania i zamontowania wtryskiwaczy, odkręcenia filtru oleju itp. Zestaw kluczy jakie są potrzebne ogólnie kosztuje około 2.5tyś.zł Pneumatyczny 300zł Kompresor ,, 500zł na początek taki wystarczy Klucze dedykowane zestaw to około 1.500zł Do tego potrzeba przynajmiej ; Prasa 300zł Szlifierka 150zł Opalarka 100zł Ściski 100zł No i to na tyle. Chyba że masz kase na podnośnik itd.
po co mu opalarka?? poza tym jak już tu większość mówiła jak się nie zna niech się w to nie pcha
A Ty się znasz ze mu radzisz ?
oczywiście z wykształcenia jestem mechanikiem samochodów osobowych (są różni mechanicy), 3 lata praktyki i parę fur zrobionych dla znajomych więc trochę znam się na temacie
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Warsztat samochodowy na wsi": - Warsztat samochodowy - Warsztat samochodowy - Specjalizowany warsztat samochodowy. - Przedam WARSZTAT SAMOCHODOWY - Kredyt na warsztat samochodowy
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
|
|