Witam
gdzie moge zneleźć wymagania jakie musi spełniać budynek (garaż) żeby można było w nim otworzyć działalność gospodarczą, mam gospodarstwo rolne jakie są różnice w zakładaniu działalności z tym związane
Pozdrawiam
|
Warsztat samochodowy |
Warsztat samochodowy
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam
gdzie moge zneleźć wymagania jakie musi spełniać budynek (garaż) żeby można było w nim otworzyć działalność gospodarczą, mam gospodarstwo rolne jakie są różnice w zakładaniu działalności z tym związane Pozdrawiam
Konieczne informacje znajdziesz w przepisach Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (BHP).
Witam.
Ostatnio naszedł mnie pomysł czy aby w przyszlosci (2-3 lata) nie zalozyc takiego czegos podobnego do warsztatu samochodowego ale dzialajacego na zasadzie kupna mniej lub bardziej uszkodzonych samochodow i ich naprawa oraz jakies modyfikacje i sprzedasz ich z zyskiem . w gre wchodziloby rowniez sprowadzanie samochodow zza granicy(chociaz niewiem czy za taki okres czasu nie zostana wprowadzone jakies przepisy i nadal bedzie sie to oplacalo). nie mam doswiadczen w zakresie mechaniki ale chciałbym zatrudnic kogos takiego (ewentualnie paru ludzi z czasem) lub zalozyc spolke z kims kto sie na tym zna. przez okres 2-3 lat musialbym zebrac jakis kapital a potem ewentualnie jeszcze jakis kredyt. czy jako mloda osoba (obecnie 20 lat) mam szanse na jakies srodki z uni ?? czy to ma szanse wypalic ?? oczywiscie jest to zarys tego wszystkiego czym moze bym sie zajal w przyszlosci
Mysle ze to jest swietny pomysl, trzeba jednak poszukac i zaznajomic sie z terenami za granica gdzie jeszcze taniej moznabyloby kupic Auta, sciagac je, bite lekko lub mocno, wyszukac tanie czesi uzywane lub nowe najtaniej gdzies w dobrych miejscach, sam o tym myslalem, jednak trzeba troche funduszy, najlepiej wlasny Warsztat typu mechanika ogolna, elektromechanika [w przypadku mlodych Aut] blacharstwo - lakiernictwo korzystasz z wlasnych uslug, z uslug mechaniczno blacharskich wlasnych pracownikow w swojej Firmie, placisz i m normalnie pensje, a sam sprzedajesz Auta z zyskiem dla Siebie, moglbym wiecej cos tu ciekawego napisac, jestem padniety, ide lulac, narka i pozdrowka wszystkim byeee [Auta, to gruby portfel]
Zamierzam otworzyc warsztat samochodowy.
Mam znajomego pracującego w serwisie opla chętnego do spółki. Prowadzę działalność gospodarczą (firma handlowa) Warsztat chcę uruchomić w miejscu prowadzenia obecnej działalności. Czy wystarczy dopisać do zezwolenia na działalność naprawę samochodów,czy muszę uzyskać specjalne zgody i zezwolenia. Może ktoś prowadzi warsztat i podpowie jakie są procedury.
Witam!
Na samym wstepie przepraszam ,ze poruszam po raz kolejny ten sam temat... Mam 25 lat.W branży motoryzacyjnej pracuje od lat 5-ciu ,a konkretnie elektronika ,elektromechanika pojazdowa oraz instalacje gazowe w ktorych to najbardziej sie specjalizuje.Pracuje w jednym zakladzie 4 lata ,a od dwoch lat jestem tam jedynym poza szefem , pracownikiem (fachowcem).Pomimo tego ze na mojej glowie jest cala praca , wszystkie sprawy techniczne jak i kontak ,oraz pozyskiwanie klientow co mi swietnie wychodzi ,jak z reszta zauwaza to ogromna ilosc przewijajacych sie przez nasz warsztat zadowolonych klientow ,szef nie potrafi sobie tego docenic przynajmniej od strony finansowej.Wiec w zwiazku z tym od pewnego czasu intensywnie zastanawiam sie nad otworzeniem wlasnego serwisu ,rowniez dwu stanowiskowego ,takiego jak ten ktory w chwili obecnej "prowadze".A w cudzysłowiu dlatego ,ze prowadze go tylko pod wzgledem zarabiania pieniedzy ,ktorych niestety tylko maly ulamek trafia do mojej kieszeni.Mam fach w reku ,jestem przekonany ze dam sobie rade ,przeciez robie to na codzien...Mam bardzo wielu klientow ,ktorzy przyjezdzaja do "nas" ze wzgledu na mnie ,mam wyrobione od tych kilku lat kontakty z firmami zajmujacymi sie sprzedaza czesci itp. Lecz moj problem polega na tym ze nie mam pojecia jak i od czego zaczac...? Jak prowadzic biznes od strony prawnej ? Czym powinienem zajac sie juz dzis ,chcac wkrotce pojsc wreszcie na swoje? Czy ktos ,kto zna ten scenariusz z wlasnego zycia ,moglby mi pomoc krok po kroku w osiagnieciu celu?? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi ,pozdrawiam...
Myślę, że na początek to musisz postawić sobie pytanie, czy masz gdzie to robić, czyli jakiś lokal z nie najgorszą lokalizacją.
Co do spraw papierkowych, to jest mnóstwo informacji w sieci, a biuro rachunkowe za parę złotych miesięcznie poprowadzi za Ciebie sprawy podatkowe i zus. Pomyśl też, czy nie mając lokalu, zarobisz na jego wynajem oraz zus i inne opłaty. Myślę, że dasz sobie radę.
jesli masz juz stalych kleintow do ktorych masz jakis kontakt (telefon mail lub cos podobnego) to znaczna czesc roboty za toba!
Dobry warsztat wcale nie musi byc w centrum czy w dobrym punkcie fajnie by bylo zeby w miare latwo go bylo znalesc jednak ludzie taki warsztat znajda nawet na totalnym odludziu (samz samochodem jade 15km chociaz w promieniu 3-4km mam chyba z 4 warsztaty) alpin, tak szczerze powiem ci ze nie bedzo wiem jakiej odp oczekujesz. Kontakty do dostawcow masz klientow masz wiedze na temat tego co chcesz robic masz zostaje ci tylko wyposarzyc serwis i zalozyc DG. Z tym 1 nie pomoge bo nie znam zadnych firm sprzedajacych odpowiedni sprzet. Co do zalozenia firmy to urzad miasta, pozniej po regon, pozniej do US i do ZUS`u i firma stoii. Podejrzewam, ze na ksiegowosci sie nie znasz ale dobra ksiegowa to wydatek 100zl (jeden klient ze srednio trudnym problemem) a przynajmniej spisz spokojnie i to wszystko, reszte juz wiesz bo wkoncu w tym robisz... Zalatwienie spraw urzedowych to jest okolo 2 tygodni chyba zebys sie starl o dotacje z PUP i UE to najpierw musial bys zaczac od znalezienia lokalu pozniej zwolnic sie z pracy (chyba ze robisz na czarno) pozniej rejestracja w PUP napisanie biznes planu i zlozenie go do PUP i czekanie za odp (dopytaj sie jak wyglada cala procedura przyznawania dostacji czy to jest tak ze kazdy od razu zlozony projekt jest rozpatrywany czy zbiera sie raz na jakis czas komisja i na miesiac przed zebraniem sie komisji musial bys sie zwolnic i zarejestrowac jako bezrobotny). co do doatcji z UE to ja juz nic nie pomoge ale nad PUP pomysl bo w sumie warsztat to duzo kosztow stalych :P
Na wstepie chcialbym bardzo goraco podziekowac za odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
Zdaje sobie sprawe z tego ze na moje pytania nie mozna odpowiedziec wedlug jednego schematu, bo temat jest bardzo zlozony i jestem na etapie zbierania wszystkich informacji i skladania wszystkiego w calosc dlatego jestem nizmiernie wdzieczny za kazda rade i sugestie. Co do spraw wyposazenia warsztatu nie martwie sie ,gdyz mam rozeznanie co gdzie i jak kupic w dobrej cenie. Natomiast zastanawiam sie nad wynajeciem malej hali warsztatowej ,bo nie wiem na co powinienem zwrocic uwage podczas rozmowy z najemca oraz jaka cena byla by atrakcyja ,gdyz nie orientuje sie w tym... Kolejna sprawa jest to jaki rodzaj dzialalnosci powinienem otworzyc.Oraz czy otwierajac DG moge normalnie pracowac w miedzy czasie. Oraz jakie beda mi potrzebne zezwolenia zebym mogl prowadzic warsztat?
koszty wynajmu w kazdym miescie sa rozne wiec musisz poszukac jakis biur nieruchomosci i obdzwonic wieksze lokale wiec ja ci nie pomoge... Chyba wiesz jakie cechy musi miec lokal abys mogl zmiescic 2 samochody sprzet jakie przylacze proadu by top wszystko chodzilo bez wywaleia korkow itp?
Jezeli chcesz obslugiwac firmy to na pewno odrazu musial bys wybrac VAT a czy lepiej ci bedzie na ryczaucie czy na zasadach ogolnych to musisz sam policzyc glownie bedziesz wykonywal uslugi i jesli bedziesz sporo kasowal a koszty beda niskie to ryczaut bedzie lepszy jednak jesli bedziesz sie stale rozwijal mial duze koszty itp to znacznie lepiej wyjdziesz na ogolnych to juz musisz wziasc kalkulator i policzyc a odniesienie masz w warsztacie ktorym pracujesz mozesz prowadzic firme i jednozesnie pracowac ale klienci beda przyjazdzali do ciebie nie do firmy... co do pozwolen na zwykly warsztat to chyba takowych nie ma ale do LPG moga juz bys musisz poszukac bo to niestety nie moj temat
Powiedzmy ze kwestie wyposazenia i organizacji miejsca pracy juz mam uporzadkowana w glowie.Co do lokalu raczej bede szukal czegos z ogloszenia ,niz w biurach nieruchomosci ze wzgledu na koszta ,bo niestety nie dysponuje 100 000 zl kapitalem ... ;(
Wracajac do formalnosci napewno sa wymagane jakies szkolenia BHP itp, zezwolenia Ppoż i jeszcze jakieś ,oraz ile mniej wiecej to moze kosztowac? Na jakiego rzędu koszta powininem sie przygotowac ,chodzi mi o otworzenie dzialalnosci gospodarczej - oczywiscie pytam o formalnosci czyli wpis do ew. nipy ,regony ,zus itp ? Dziekuje za odpowiedzi...pozdrawiam
czy może wie ktos
Jaki jest koszt załozenia małego warsztatu samochodowego?
Witam Kolego!
Na sam początek musisz zadać sobie pytanie czym dokładnie ma specjalizować się Twój warsztat. Zakładajmy że masz już warsztat. Musisz mieć kanał lub podnośnik, koszt podnoska to ok 20tyś (szczerze mówiąc lepiej zainwestować w podnośnik bo zawsze można go przenieść do innego warsztatu, w razie niepowodzenia po prostu sprzedać) Drobne wyposażenie, czyli niezbędne klucze to koszt ok 1500zł, miło by było widzieć meble warsztatowe, oczywiście na sam początek wystarczą jakieś praktyczne stoły ale polecam mieć choć jedną jeżdżącą półkę z narzędziami kosz takich mebli to ok. 1000zł. Praktycznie każdy warsztat potrzebuje urządzeń diagnostycznych minimum był by tz. KTS 25tys... dalsze koszty zalezą od tego czym chcesz się zajmować. Bynajmniej na własnym doświadczeniu wiem że prowadzenie warsztatu to są niekończące się koszty, przeglądów urządzeń diagnostycznych, szkoleń i kupowaniu coraz to nowszych urządzeń usprawniających pracę na warsztacie.
warsztatu zajmujący sie naprawa rozbitych sprowadzonych samochodów.
Jaki koszt:)
To jest dość duży koszt, Vampi co ty gadasz, żeby kupić dobre klucze trzeba wydać przynajmniej 10tyś zł(yato, stanley, beta) kupowanie innych kluczy to strata pieniędzy bo się łamią i psują bardzo szybko, podnośnik z możliwością naciągania karoserii to koszt jakiś 30tyś zł, oczywiście kompresor 500L(jak masz naprawiać samochody to będziesz pewnie lakierował) zakładam że masz kilka pomieszczeń, kanał to raczej podstawa niektórych rzeczy nie da się zrobić bez kanału. Meble poskręcać jak masz trochę czasu i spawarkę...
Jak masz zamiar zatrudniać ludzi oczywiście łazienka, szatnia... Magazynek na jakieś podstawowe części. Straciłem wenę bo musiałem wyjść jak coś mi sie przypomni to dopiszę.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|