Witam
Zasatanwaim się jaki rodzaj opodatkowania wybrać w DG jaką chce założyć? Bedzie to import, sprzedzaz detaliczna (interenet) w Polsce? Skłaniam sie albo do ryczałtu albo karaty podatkowa:
Ryczałt: podatek+ZUS (190zł-sam składka zdrowotna)+ biuro rachunkowe(150-200zł)
Obecnie jestem osobą pracujaca w innej firmie zarabiam wiecej niz minimalna pensja a wiec przy karcie podatkowej:
Art. 27
ust 5. Podatnikom, którzy przy równoczesnym zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy wykonują usługi i nie zatrudniają pracowników oraz osób, o których mowa w art. 25 ust. 6, stawki karty podatkowej określone w części I tabeli obniża się o 80%; podatnicy ci nie mogą równocześnie korzystać z obniżek przewidzianych w ust. 1-4.
Czy satwaka przy karcie podatkowej ulegnie zmniejszeniu o 80% w moim przypadku(mowa o imporcie i handlu detaliczym) ????
Art. 31.
1. Podatek dochodowy w formie karty podatkowej, wynikający z decyzji, o której mowa w art. 30, podatnik obniża o kwotę składki na ubezpieczenie zdrowotne opłaconej w roku podatkowym, zgodnie z przepisami o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, o ile nie została odliczona od podatku dochodowego. Zasadę tę stosuje się również do podatników, o których mowa w art. 25 ust. 5.
2. Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o którym mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. Nr 210, Poz. 2135), o którą pomniejsza się kartę podatkową, nie może przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki, określonej w odrębnych przepisach.
Jak mam to rozumieć? Koszty obnizone o 80% minus jeszcze składka zdrowotna- nie bedzie mi zadobrze czy cos zle zinterpretowalem
dziekuje za pomoc
i pozdrawiam