|
Ważna zmiana w dotacjach z PUPów |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Ależ jest tak. Wszystko wrzucasz w koszty. Odliczasz sobie VAT. Tyle, że dotację dostajesz netto.
Dziwne,
Wg stanowiska mojego US, jeżeli otrzymuje się dotację na rozpoczęcie działalności ze środków Funduszu Pracy, możliwe jest odzyskanie VAT-u, mimo iż został on wpisany jako koszt kwalifikowany do wsparcia z w/w środków. Nie można natomiast wpisać w koszty uzyskania przychodów zakupów dokonanych z tych środków, nawet, jeżeli zakupy zostały zrobione już po rozpoczeciu działalności.
To po co podpisywanie dokumentu mówiącego, że nie będę odzyskiwał VATu, jeśli będę mógł?
przecież VAT będziesz mógł odzyskać - gdzie widzisz problem?
sorki Wojtku...coś pomyliłem...byłem przekonany, iż jest tak, ze u Nas, wiesz gdzie :-), był jakiś dokument mówiący o tym, że nie można od tych kwot inwestycyjnej odzyskać VATu. Przepraszam, coś pokręciłem.
Czy mogę ubiegac sie o dotacje z PUP jeśli będę studiował zaocznie ?? Wiem że nie bardzo można dostac dotacje na busa więc postanowiłem że założę firmę która zajmuje sie handlem i transportem .
Dotacje wykorzystał bym na zakup automatów vendingowych chyba że na nie też nie uzyskał bym dotacji :/ .Jaka jest procedura przyznawania dotacji w PUP ?? słyszałem że trzeba miec jakieś zabezpieczenia weksel in blanco , żyrantów ... ??
|
|