Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem studentem informatyki, zajmuję się fotografią i grafiką, mój kolega zajmuje się szeroko pojętym programowaniem. Razem tworzymy zgrany i efektywny zespół.
Obaj od jakiegoś czasu tworzymy strony i postanowiliśmy połączyć siły celem jak się pewnie domyślacie powolnego ale konkretnego podniesienia naszych zarobków.
Nie jesteśmy nigdzie zatrudnieni, studiujemy dziennie ale na szczęście mamy wystarczająco dużo wolnego czasu by zająć się jakąś firmą.
Mamy ciekawą domenę, serwer również mamy. Brakuje nam licencjonowanego softu i kilku maszyn ułatwiających pracę. I informacji...
Moje pytania są następujące:
1. Czy Urząd Pracy ma możliwość jakiegokolwiek dofinansowania naszej pierwszej firmy (myślę o zakupie sprzętu)
2. Czy obecnie są jakieś programy unijne j.w.
3. Jak wygląda kwestia zryczałtowanego podatku - kto ustala ryczałt i ile on wynosi "na oko" przy ok. 3000-5000 zł przychodu miesięcznie
4. Jak wygląda kwestia wystawiania faktur za strony - chyba nie potrzebujemy kasy fiskalnej...
5. Niekoniecznie musi to być spółka(brakuje nam kapitału początkowego :) ), więc jeżeli ja założyłbym jednoosobową działalność, wtedy mogę zatrudniać kolegę na umowę o dzieło, tak?
Prosiłbym o rzetelne odpowiedzi i jak najwięcej wskazówek - jakieś linki również itd.
Dodam, że przeczytałem kilkanaście wątków na tym i innych forach ale nie znalazłem wszystkich informacji które są mi potrzebne.