|
Webdesign |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy webdesign (projekty graficzne stron www) będzię opłacalną firmą? Narazie jestem sam i mam jako tako pojęcie o grafice. Tworze logotypy,wizytówki oraz grafike na strony www (Layout) jaki wkład jest potrzebny i co trzeba zrobić żeby wystartowac? Czy wystarcza umowy o dzieła? Chcialbym jakies wskazówki na ten temat. Z góry dzięki
Najlepiej by było gdybyś nawiązał współprace z jakimś webmasterem i razem realizowalibyście zamówienia.
Ja osobiście poszukuje grafika, ale nie na stałe bo nie zawsze są zamówienia ;)
Witam
Masz kilka opcji: - freelancer - nie potrzebujesz firmy, zleceniodawca (agencja interaktywna, firma która ci zleca projekt) podpisuje z Toba umowę o dzieło. Wady - brak pewności zleceń, konieczność posiadania dobrego portfolio. Tu nie wystarczy mieć - jak piszesz - jako takie pojęcie o grafice (Photoshop, Corel, Macromedia, Dreamweaver i wszystkie programy dookoła, do tego, jeśli chcesz robic bardziej ambitne rzeczy, przyda się trochę PHP, MySQL,XHTML, Smarty, CMSy - jesli już nie autorskie to chodzi możliwość napisania własnego modułu do Mambo albo Joomli.. (Pomijając fakt że wnet AJAX wszystko w cień zagna). Własna działalnośc - możesz wystawiać faktury, większe szanse na większą firmę. Umiejętności jak powyżej, możliwośc generowania większych kosztów, zlecania komuś części prac. Minus - dobrze mieć oryginalne oprogramowanie (min. 9 tyś) chyba że będziesz pracował na Pajączku i GIMPie Własna firma - zatrudniasz grafików i programistów - niekoniecznie na stałe, mogą pracować zdalnie i freelancerować - bylebyś miał bazę kontaktów - plus - więcej czasu na szukanie zleceń, nie musisz sam wszystkiego umieć, minus - mniejsze zyski od projektu, oprogramowanie. Jakkolwiek zrobisz, niezależnie czy sam chcesz tworzyć grafikę, czy będziesz miał firmę, to konieczne jest dobre portfolio...Może jestem nieco zbyt ostra , ale naoglądałam się już stron pisanych w HTMLu, bez żadnej walidacji, bez zadbania o web usability, bez kodowania - prezentowanych w portfolio jako czołowe osiągnięcia grafika....koszmar Pozdrawiam
|
|