|
Wejście na cmentarz |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Posiadam działkę przyległą bezpośrednio do dużego cmentarza i mam pytanie czy od strony prawnej istnieje takie rozwiązanie żebym dogadał się z władzami cmentarza aby zrobić wejście na cmentarz od mojej działki, pokryłbym koszty zrobienia bramy i wszystkie inne, chodzi tylko o to aby można było wchodzić przez mój teren co wiązałoby się z korzyścią dla mnie (płatny parking), co o tym myślicie , kto zarządza cmentarzami ? Kościół,władze miasta ? Jest zarząd ale nie wiem komu podlega, czy takie wejście byłoby zgodne z prawem ?
USTAWA z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych.
Art. 2. ust. 1. Utrzymanie cmentarzy komunalnych i zarządzanie nimi należy do właściwych wójtów (burmistrzów, prezydentów miast), na których terenie cmentarz jest położony. ust. 2. Utrzymanie cmentarzy wyznaniowych i zarządzanie nimi należy do związków wyznaniowych. ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW GOSPODARKI TERENOWEJ I OCHRONY ŚRODOWISKA ORAZ ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ z dnia 20 października 1972 r. w sprawie urządzania cmentarzy, prowadzenia ksiąg cmentarnych oraz chowaniu zmarłych. (Dz. U. z dnia 22 listopada 1972 r.) § 3. 1. Dla każdego cmentarza należy sporządzić plan zagospodarowania terenu, a urządzenie cmentarza, wykorzystywanie miejsc pod poszczególne rodzaje grobów oraz zadrzewianie powinny być zgodne z tym planem. Plan podlega zatwierdzeniu przez organ państwowego nadzoru budowlanego w trybie przewidzianym do zatwierdzenia planów realizacyjnych. 2. Plan zagospodarowania cmentarza powinien przewidywać drogi prowadzące do pół grzebalnych, pola grzebalne oraz zadrzewianie. Każde pole grzebalne powinno mieć odrębne oznaczenie, a w granicach pól grzebalnych powinny być ponumerowane groby. Tyle przepisów. Jak stąd wynika, w celu jakichkolwiek uzgodnień co do zmian w zagospodarowaniu cmentarza trzeba się udać do urzędu gminy, bądź miasta (bądź zarządu cmentarzy komunalnych, jeżeli w mieście takowy jest, bo zarząd podlega pod urząd miasta). Zapewne zmiana w budowie ogrodzenia i dróg na cmentarzu musiałaby być uwzględniona w planie zagospodarowania terenu i zatwierdzona przez nadzór budowalny.
|
|