Witam,
Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na nękający mnie problem.
Otóż pracuję w firmie dystrybucyjnej X (sp. z o.o.), której prezes jest jednocześnie jednym ze wspólników firmy X. Ostatnio dostałem od niego propozycję wejścia z nim w dwuosobową spółkę, która zajęłaby się również dystrybucją. Obaj wkładamy po 20.000 PLN oraz z jego strony jeszcze magazyn i pracownik magazynu. Udziałami dzielimy się 70/30. Spółka miałaby być zarejestrowana tylko na mnie (jeżeli to możliwe), aby konkurencja nie połapała się co to za firma. Co więcej, dopóki nie wypracujemy zysków na odpowiednim poziomie ja nadal pracowałbym w firmie X i dopiero gdy zyski osiągnęłyby pewien poziom miałbym z firmy X odejść i zostać prezesem nowej spółki. I tu nasuwa się pytanie - jaką spółkę najlepiej byłoby założyć w tym przypadku?
Sp. z o.o. ma złożoną księgowość, a np. spółka jawna nie. Z drugiej jednak strony czytałem, że w spółce jawnej wspólnicy nie pobierają dodatkowego wynagrodzenia poza wypłatą dywidendy, a gdybym został prezesem to takowe wynagrodzenie miałbym pobierać.
Co poradzicie w tym przypadku?