czy ktoś z forumowiczów miał z tym do czynienia bądz sam jest właścicielem.
Chciałabym otworzyć coś na wzór przedszkola dla około 10-rga 3-latków.
|
Świat Malucha- mini przedszkole |
Świat Malucha- mini przedszkole
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
czy ktoś z forumowiczów miał z tym do czynienia bądz sam jest właścicielem.
Chciałabym otworzyć coś na wzór przedszkola dla około 10-rga 3-latków.
I co dalej poza samymi checiami? Jakies papiery, uprawnienia, skonczone kursy? Lokal? Pieniadze? Co z jedzeniem? Z 10ciu dzieciakow nie wyzyjesz, chyba, ze bedziesz je w domu trzymac.
jestem po pedagogice, mam lokal 150m ogrodzony. catering-bo przy takiej ilości dzieci, nie mogę zapewnić"żywienia"( potrzebne dodatkowe zezwolenie)... moje pytanie było skierowane bezpośrednio do osób z tym związanymi, mającymi w tej branży doświadczneie.
A policzylas sobie koszty i ew. zyski?
Mój 3-letni syn chodził do prywatnego żłobka, teraz przekształconego w przedszkole. Miesięczna opłata to 990 PLN. Od wrzesnia będzie taniej bo uzyskają dopłate z kuratorium.
Właściciele sa moimi klientami więc znam ich dochody. Głownym ich kosztem jest wynajem domu. Jeżeli znajdzieszklientów, którzy zapłaca tyle no to startuj. Dodam, że przedszkole jest czynne od 7 - 18 (ale można się spóźnić). Najważniejsza sprawa jeżeli chcesz aby to było przedszkole a nie doraźna opieka nad dziećmi licz się ciężką przeprawą z SANEPID-em.
[
Najważniejsza sprawa jeżeli chcesz aby to było przedszkole a nie doraźna opieka nad dziećmi licz się ciężką przeprawą z SANEPID-em.[/quote] zdaję sobie z tego sprawę...wielkie dzięki
Witam,
9 stow za miesiac to sporo, nie wiele rodzin stac na takie wydatki, rozwiazaniem jest dotacja. Ale aby ja uzyskac musisz nastawic sie na pol roku deficytu :( do konca wrzesnia to sklada sie papiery o dotacje a same dofinansowanie (okolo 300 na dziecko) to otrzymasz dopiero (o ile przyznaja) od nowego roku. Robilem kiedys kalkulacje, ciezki jest start tego biznesu z kilku powodow: a) deficyt przez okolo 6 miesiecy, b) konkurencja (musisz czyms przekonac rodzicow), dac cos wiecej ni inni, c) przeprawa z SANEPIDem. Ale jak juz utrzymasz sie przez rok, to moze byc calkiem dobry biznes. (Informacje moga byc troszke nieaktualne, bo przygladalem sie tematowi ze 2 lata temu) Polecam "wyszukiwanie" bo dyskusje na podobne tematy byly juz na tym formu. Pozdrawiam Jerry
dotacja - ok
jest tylko jeden problem,szanse na dotacje na przedszkole maja tylko pacówki integracyjne (podobno na 30 w Polsce dadzą) a to juz staje sie problebem bo w takiej placówce musisz miec odpowiednia kadre a to znowu kosztuje. Po pewnym programie "Firma" na TVN24 o przedszkolach jedna z matek z "naszeo przedszkola" postanowiła otworzyc swoje (wyliczenia w TVN były intrygujące) - splajtowała po 8 miesiącach.
Sprawdź również podobne tematy:
- Mini przedszkole
- Opieka nad dziecmi lub mini przedszkole - Stary temat - Mini Przedszkole - 1000zł mini mini biznesik :) szukamy pomysów - Mini donuts mini pączki angielskie - Klub malucha - Odstąpię Klub Malucha w Katowicach - Mini usługi i mini dochody - Klub malucha - szukam inwestora - Warszawa Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|