|
Wiatraki prądotwórcze - strona 3 |
Wiatraki prądotwórcze
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jakby ktoś potrzebował elementów do elektrowni wiatrowej zapraszam do odwiedzenia naszej strony http://www.mechanikobrobka.pl od 7 lat wykonujemy detale do elektrowni wiatrowych :-)
wittam wszystkich. mam dzialke do wydzierzawienia w woj łodzkim warunki sa dobre poniewaz obok dzialaja juz takie dwa wiatraki w dodatku nie ma problemu z podlaczeniem poniewaz obok jest takze linia napiecia. jesli ktos jest zainteresowany prosze pisac na Radosny8821@wp.pl
Witam serdecznie, Proszę o więcej informacji na temat dystrybucji oraz serwisu. Gdzie Pan kupował i gdzie Pan serwisuje sprzęt. Będę wdzięczny za wszelkie informacje na PW lub na maila wind.energy AT wp pl
Munet napisał(a):Powiem tak kochani. Średnie zużycie prądu to 3kw dla przeciętnego domu na dzień. Koszt wiatraka to 6000 + akumulatory i pryfria to razem około 10 000 zł pod warunkiem że sobie sami to stawiamy. Gwarancja na wiatrak jest 24 miesiące. Mówie o wiatraku którego moc optymalna do 2kw wysokość masztu 12m. Przy typowych u nas średnich wiatrach ok 20-25km/h dzienna produkcja prądu waha się do ok. 40kWh na dobę czyli dostajemy ok 1200kWh /miesięcznie, wtedy rocznie produkujemy prądu za ponad 6000pln. Ja mam pod taki wiatrak podłączoną chałupę 210 m2 + bojler + hydrofor. Prąd który produkuje zaspokaja mnie 100% i jeszcze mam spore nad produkcje. Światło na podwórku świeci się całą noc. Zakładowi energetycznemu płacę tylko koszty przesyłu prądu bo nie może być takiej opcji żeby sie odłączyć na stałe od elektrowni. Jeśli chodzi o pozwolenia to wystąpiłem do urzędu gminy o mozliwość postawienia 12m masztu reklamowego z zasilaniem wiatrowym. Dostałem bez problemu i odbiór też bez problemu. Mój ojciec postawił taki wiatrak bez pozwolenia gdyż nie stawiał go na fundamencie tylko na domu wiec tylko zgłosił fakt postawienia masztu. Miesięcznie oszczędzam 310 zł bo tyle płaciłem za prąd z pominięciem przesyłu. Sprzęt jest bez serwisowy gdyż niema sie co tam popspuć chyba że są silne wiatry po wyżej 80km/h to czasami bezpieczniki siądą bo jest za duża nadprodukcja. Jedyne coś się może popsuć w wiatraku to łożyska ale to są żadne koszty. Dodam jeszcze że wiatr potrzebny do rozruchu to około 8-9 km/h a optymalne ładowanie dostaje przy około 30 km/h. Więc jak widać jest to sprawa dość opłacalna. Wiatrak mam od 4 lat i już dawno sie spłacił. Do tego czasu nie miałem żadnej awarii. Więc szczerze polecam zwłaszcza majsterkowiczom bo koszt postawienia można bardzo zredukować nawet o połowę.
Witam serdecznie, Również chciała bym prosić o email (na adres: zieba.agnieszka AT interia pl) z wszelkimi informacjami w tym temacie - głównie chodzi mi o nazwę dystrybutora/producenta wiatraka. Dziękuję z góry i pozdrawiam
A gdzie takie są prędkości średnie wiatru można spytać?
jaki bym musiał zbudować wiatrak żeby mi dostarczał energii do nagrzania wody w bojlerze ok100litrów 2000w grzałka.
a jaki był by koszt zrobienia takiego wiatraka do c.o na prad grzałki 3x(2000wx2) czy jest możliwe zbudowanie czegoś takiego samemu a jesli nie bardzo to ile kosztowal by kupny ? widzialem sporo projektów amerykanek na elektroda.pl co trzeba by bylo zrobić by nie doszło do przepalenia grzałek lub innych sprzętów
ciekawy temat
bede obserwowal
Ja uważam, że inwestycja w wiatraki i wogóle w odnawialne źródła energii jest bardzo dobra i przede wszystkim potrzebna. Na wybudowanie elektrowni można dostać bardzo duże dotacje z Unii Europejskiej, tylko jeśli ktoś się zdecyduje to polecam zwrócić uwagę na firmę, która będzie budować elektrownie, bo ostatnio często można sie spotkać z firmami, które nie otrafią wykonąc swojej pracy poprawnie jak firma Eko-energia z Szadka, która montowała uszkodzony sprzęt.
Munet napisał(a):Powiem tak kochani. Średnie zużycie prądu to 3kw dla przeciętnego domu na dzień. Koszt wiatraka to 6000 + akumulatory i pryfria to razem około 10 000 zł pod warunkiem że sobie sami to stawiamy. Gwarancja na wiatrak jest 24 miesiące. Mówie o wiatraku którego moc optymalna do 2kw wysokość masztu 12m. Przy typowych u nas średnich wiatrach ok 20-25km/h dzienna produkcja prądu waha się do ok. 40kWh na dobę czyli dostajemy ok 1200kWh /miesięcznie, wtedy rocznie produkujemy prądu za ponad 6000pln. Ja mam pod taki wiatrak podłączoną chałupę 210 m2 + bojler + hydrofor. Prąd który produkuje zaspokaja mnie 100% i jeszcze mam spore nad produkcje. Światło na podwórku świeci się całą noc. Zakładowi energetycznemu płacę tylko koszty przesyłu prądu bo nie może być takiej opcji żeby sie odłączyć na stałe od elektrowni. Jeśli chodzi o pozwolenia to wystąpiłem do urzędu gminy o mozliwość postawienia 12m masztu reklamowego z zasilaniem wiatrowym. Dostałem bez problemu i odbiór też bez problemu. Mój ojciec postawił taki wiatrak bez pozwolenia gdyż nie stawiał go na fundamencie tylko na domu wiec tylko zgłosił fakt postawienia masztu. Miesięcznie oszczędzam 310 zł bo tyle płaciłem za prąd z pominięciem przesyłu. Sprzęt jest bez serwisowy gdyż niema sie co tam popspuć chyba że są silne wiatry po wyżej 80km/h to czasami bezpieczniki siądą bo jest za duża nadprodukcja. Jedyne coś się może popsuć w wiatraku to łożyska ale to są żadne koszty. Dodam jeszcze że wiatr potrzebny do rozruchu to około 8-9 km/h a optymalne ładowanie dostaje przy około 30 km/h. Więc jak widać jest to sprawa dość opłacalna. Wiatrak mam od 4 lat i już dawno sie spłacił. Do tego czasu nie miałem żadnej awarii. Więc szczerze polecam zwłaszcza majsterkowiczom bo koszt postawienia można bardzo zredukować nawet o połowę.
Witam, prosiłbym o przesłanie więcej konkretnych informacji ( na maila : wojtek.dyga2 AT wp pl ) na temat wiatraka( tzn jaka firma) i jak to ogólnie wszystko działa. Przydałby się tez jakieś informacje od strony prawnej, tzn czy mogę legalnie na budynku np na domie postawić wiatrak niezależnie od jego mocy ? czy jest to jakoś ograniczone ? Z góry dziękuje za odpowiedź
witam wszystkich mieszkam na podkarpaciu mam marzenie ale niemam pojęcia jak go zreolizować poszukuję osoby ktura pomoże mi zbudować wiatrak prondotwurczy i zamuwić potrzebne materiały wszelkie informacje mile widziane dziękuję i czekam na propozycje
Muszę przyznać że temat mnie zainteresował. Gdy rozpocznę DG będę potrzebował takiego wiatraczka na wsi gdzie będę prowadził działalność. Pewnie bym wykorzystywał do ogrzewania większość energii jak również do oświetlenia całej posesji i domu. Zakładając że ogrzewanie będzie grzałką 3x3,5kW a całe oświetlenie będzie w okolicy 2kW do tego jakaś chłodnia z silnikiem od 1,5 do 3kW,Czyli potrzebował bym mocy około 15-20kW
Zastanawia mnie tylko ten wiatr. Jak to z nim właściwie jest, jak silny powinien wiać aby taka elektrownia działała przynajmniej w 70% - 80% mocy. I ile taki wiatrak może kosztować do 20kW
Turbiny produkowane obecnie ruszają przy ok 4-5 m/s. Produkcję maksymalną osiągają przy około 12-13 m/s i produkują ją aż do około 25 m/s. Powyżej tej wartości następuje wyłączenie (względy bezpieczeństwa). Tutaj masz przykładowe ceny prądnic: komel (.) katowice (.) pl/ZRODLA/cennik (.) pdf /usuń nawiasy i spacje Do tego trzeba zbudować całą resztę. Przy takiej produkcji możliwe, że jak zbudujesz licznik, to jeszcze dostaniesz certyfikaty zielone (nawet jeśli sam zużyjesz całą energię). Wiatraki jednak najprawdopodobniej trzeba łączyć z siecią. Jak postawisz licznik, to produkcja, której nie zużyjesz pójdzie na sieć (dodatkowa $). No i nie możesz pracować bez sieci, bo bez wiatru będziesz miał zero energii w domu. Pozdrawiam
Witam
Mam do was pytanie: dostałem propozycje przepuszczenia przez moją działke kabla od wiatraka do stacji. Dzialki sa dwie: kazda ma po 20 m szerokosci. Propozycja ta obejmuje 2 działki, za kazda zaproponowano mi 5 tys zł, wiec razem 10 tys zł. Jest to jednorazowa opłata. Dodam, że nie ma innej mozliwosci, żeby przepuscic te kable i ominac moja dzialke. Mogliby je ominac puszczajac kable bardziej na poludnie, ale tam tez jest moja dzialka (co prawda dzierzawiona), tylko, ze ona w planie zagospodarowania przestrzennego jest przeznaczona pod zalesianie, wiec i tak odpada (nad kablami nie moga rosnac drzewa). I teraz własnie pytanie: jak myslicie czy jest to dobra propozycja??? Wydaje mi sie, ze nie i jak myslicie ile moge dostac za to??? Tym bardziej, ze firma ta nie bardzo ma wyjscie, bo nie moze inaczej puscic kabli. A i poniesli juz troche nakladów, podpisali kilka umów z rolnikami wiec poniosa strate jesli nie zgodza sie z moja propozycja, ale znow zeby nie przesadzic. Pzdr
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|