|
|
Wiatraki prądotwórcze |
Wiatraki prądotwórczeBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.Przedstawie się odrazu tutaj mam na imię Seweryn i jestem pełnym energi i nowych pomysłów młodzieńcem.Chciałbym wyjaśnić pewną kwestje, mam pełną dokumentacje wiatraków prądotwurczych i chciałbym sie dowiedzieć ile mógłbym za nią dostać pieniędzy.Dręczy mnie również myśl czy nie lepiej było by założyć firmę i budować, skoro jest teraz moda na taki rodzaj energii.Pozdrawiam Seweryn
Poi pierwsze nie mam co sie aż tak tym podniecac,bo to jest naprawde bardzo drogi interes.
Moda jest,ale moim zdaniem to jeszcze nie czas aby u nas w kraju wejść w ten interes. Zastanawiałem sie nad elektrowniami,panelami onecznymi,to raczej jest bardziej przyziemny i tańszy interes.Dopóki nie zaczniemy sie interesowac tego typu rozwiązaniami energetycznymi to nie ma szans na stworzenie takiej sieci dystrybucji energii. Mój wujek ma podpisana umowe z firmą,która jest w tej dziedzinie 1 w polsce,ale zanim postrawią u niego wiatraki to minie kilka lat.wiem że potrzeba bardzo dużo zezwoleń i dlatego taka procedura trwa i jest tak kosztowna.no chyba że sprowadzizz wiatraki z USA po 50tyś USD.
Szczeże pisząc to chodziło bardziej o wiatraki które można postawić pod domem i mieć darmowom energię.Mam człowieka który umie zbudować taki wiatrak na podstawie dokumentacij którą posiadam.Sprawdzone ponieważ taki wiatrak stoi u niego na działce.Pozdrawiam Seweryn
Ile za taki wiatrak mozna dostac?,przy jakim wietrze bedzie wytwarzal energie?
Wiatr nie jest potrzebny mocny, ja mieszkam koło Częstochowy a wiatrak jest na wysokości 3,5m i wytwarza prądu 1000w.Sam jestem ciekaw ile taki wiatrak kosztuje ponieważ jego zbudowanie nie jest bardzo kosztowne.Ponawiam również pytanie o cene takiej dokumentacji, może ktoś na tym forum interesował sie już tym tematem i wie co ile może kosztować.Pozdrawiam
Witam.
Wydaje mi sie ze z takimi malymi wiatrakami raczej nieoplacalne. KOszt napewno znaczny. Pradnica, sprzegla, regulowane platy wirnika( zeby nie urwalo wiatraka przy duzym wietrze anaprawde czasami potrafizawiac i nie takie rzeczy wywrocic)instalacje odgromowe, zabezpieczenia. System przechowywania energii. Mysle ze nawet taki waiatrak sporo bedzie kosztowal. Do tego wietrznosc. Trzeba by ja zbadac, wydac troche kasy a potem okarze sie ze wieje tylko w maju. A badania kosztuja. Nawet IMGW takowych za darmo nie daje choc ma pareset stacji pomiarowych. Poza tym na 3,5 metrach to chyba troszke za nisko, chyba ze w golym polu. Dodatkowo niestety dochozi wtedy koszt instalacji odprowadzajacej enegrie i sterujacej wiatrakiem. Miedzy budynkami to zdecydowanie za nisko. A 1000 W. To chyba na dzialke. Pomimo ze uzywamy wielu energooszczednych urzadzen, wystarczy pare zarowek, lodowka telewizor, komputer i juz malo. Nie wspominajac o innych sprzetach. Duzo bardziej oplacalne na razie solary. okolo 700-800 zl za 100 Watowy kyocera (bardzo dobra firma, uzywamy takich pare setek). do tego kontroler za 100 $. Bateria akumulatorow. Taka to moja opinia.
Witam, nazywam sie Andrzej. Mam pytanie do zorientowanych w tym temacie. Ile może kosztować wybudowanie takiej małej elekrowni i w jakim regionie polski najlepiej to umieścić?
lokalizacja napewno tam gdzie często wieje, oraz nie latają zbyt nisko samoloty, co do kosztów, to taki wiatracek co może zaopatrzyć małą wioske, a raczej przysiółek kilka gospodarstw to ze 2 miliony euro, mozliwe że teraz można taniej kupić używany sprzęt, ja kiedyś sie tym zajmowałem, jedno z najdroższych w tym wszystkim to transport oraz ustawienie tego na miejscy, musi być specjalny fundament, do ustawienia potrzebna ekipa fachowców, 2 dźwigi, wiatrak średniego rozmiaru to słup w 3 częściach każdy ok 15-20m długości, 3 płaty wiatraka 10-15m, oraz dość ciężki generator rozmiarowo ma ok 3-4 metrów szerokości są oczywiście szersze. generator waży kilkadziesiąt ton. czyli minimum 4 ciężarówki z ponadgabarytowym ładunkiem, kążdy potrzebuje specjalnego zezwolenia na transport, oraz pilota, generator prawdopodobnie nawet z eskortą policji by jechał (ze względu na szerokość), w zależności od potrzeby trzeba na czas przejazdu transportu zamykać drogi, wyłanczać prąd oraz demontować trakcje kolejową, i inne utrudnienia. tera sobie policz...
Witam.
Na początku musicie sprecyzować na jakie wiatraki chcecie się nastawić, ponieważ elektrownie na użytek własny i elektrownie komercyjne to dwie różne bajki i dzieli je jakieś kilka zer wartości :) Polskie prawo dopuszcza instalację elektrowni wiatrowych bez zezwolenia, pod warunkiem że nie przekroczą one pewnej wysokości. Jest też sposób aby mniej więcej sprawdzić z jaką siła wieje wiatr na waszym polu. Wymaga to zakupu anemometru, czy jak kto woli wiatromierza. Dostać to można w dobrych sklepach modelarskich. Można się nawet ratować elektroniczną stacją pogody z pomiarem wiatru. Po prostu przez pewien okres musicie prowadzić obserwacje i zapisywać wyniki. Przyda się to Wam kiedy będziecie chcieli określić "wydajność energetyczną" waszych pół. Są już profesjonalne firmy produkujące podzespoły (typu agregat, przetwornica), i o ile dobrze pamiętam cale instalacje. Czasami można też znaleźć coś na allegro. Wszystkiego wartościowego dowiecie się z: elektrownie-wiatrowe.org.pl Jest też strona poświęcona amatorskim elektrowniom, jak tylko znajdę to wkleję linka. Osobiście też interesowałem się tym tematem, ale niestety fundusze które trzeba zainwestować są daleeeeko poza moim zasięgiem. Tak czy inaczej uważam że jest to interes z przyszłością. Pozdrawiam i życzę powodzenia. edit: Używane wiatraki sprowadza się z Danii.
Witam,
masz może pojęcie czy są jakieś dotacje do do tego typu przedsięwzięć, jeśli tak to do kodo sie zwrócić
WITAM!!! JESTEM ZAINTERESOWANY ZAKUPEM WIATRAKA KTÓRY BYŁBY W STANIE DOSTARCZYĆ ENERGII DO PIEKARNI. DODAM ZE JEST W NIEJ 7 URZĄDZEŃ NA SIŁĘ A DO TEGO DOCHODZI OGRZEWANIE I OŚWIETLENIE. PIEKARNIA DZIAŁA 20 GODZIN NA DOBĘ. CZY MOŻNA NA TYM SPORO ZAOSZCZĘDZIĆ. ZAMIENIŁEM PIEC WĘGLOWY NA ELEKTRYCZNY I NIESTETY KOSZTA PRODUKCJI WZROSŁY ZNACZNIE. PROSZĘ O JAKĄŚ RADE I KONKRETNE PROPOZYCJĘ.PROSIŁ BYM RÓWNIEZ O CENNY I PRZEPISY ZWIĄZANE Z TAKĄ INWESTYCJĄ. Z GÓRY DZIĘKUJE I POZDRAWIAM
MATEUSZ
zaoszczędzić na pewno nic nie zaoszczędzisz, energia z wiatru nie jest wcale taka tania. wiatrak który miałby zasilać piekarnie z elektrycznymi piecami, musiałby być sporych rozmiarów, jeśli masz duży teren wokół zakładu i nie ma na nich zabudowań, znaczy wszystko jest twoje to możesz stawiać, między domami nie postawisz takiego wiatraka.
Powiem tak inwestycja na małe wiatraki tylko do małego domku jest nie opłacalna, gdyż ten wiatrak nie jest wieczny, ile może działać 5 lat (max) a potem tylko kosztowne naprawy.
Jeśli ktoś chce zakładać wiatrak to najlepie TRZY MEGA WATOWY kosztuje on ponad 1000000 (10 milionów) zł ale spłaci się napewno PO 9 - 10 LAT Ale najpierw trzeba załatwić umowe z elektrownią (bo ta energia musi zostać sprzedana), a to jest bardzo trudno. Ale jeśli komuś sie uda no to gratulacje. Wiem co mówię bo mój ojciec ma 20 takich wiatraków w USA a teraz też 10 w Polsce
Pracuję w serwisie elektrowni wiatrowych, chętnie odpowiem na pytania.
Nie trzeba odkrywać "Ameryki".
Seweryn G masz moze gg?
ja jestem zainteresowany budowa takiego wiatraka potrzebuje troche informacji i rady
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wiatraki prądotwórcze": - AGREGATY PRĄDOTWORCZE - Agregaty prądotwórcze - Agregaty prądotwórcze - AGREGATY PRĄDOTWORCZE - AGREGATY PRĄDOTWORCZE - Agregat , agregaty prądotwórcze
|
|