|
Wiatraki z USA |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
A co myslicie o wiatrakach sprowadzonych z usa mozna tu miec wiatrak za $5000 ktory produkuje 400kwh miesiecznie awiedz czy jest to oplacalne ile mozna dostac za energie otrzymana z takiego wiatraka ktokolwiek widzial ktokolwiek wie pozdrawiam i czekam na posty
Z tego co wiem w Stanach Państwo ma prawo kupić energię wyprodukowaną , mój kuzyn ustawił na swojej property na małym strumyku turbinę , miał swoją energie i jeszcze innym odsprzedawał. W Polsce chyba jest to niezgodne z prawem?
Za 1kWh płacą jakieś 30gr :]
nie jestem specjalista w tej branży, ale chyba jak produkuje 400 kwh, to nie miesięcznie tylko na godzinę (kW/h).
A może chodzi o produkcję 400 kW na miesiąc - co chyba by było zgodne z prawdą patrząc na cenę (15 tys zł), ale to wychodzi jakieś 550W na godzinę. Chyba to trochę mało taki półkilowatowy wiatraczek? :-)
Witam,
Jak bys chcial sprowadzac te wiatraki? Co mnie najbardzij interesuje ... skad wiesz ze taki wiatrak kosztuje 5000$?
Wydaje mi się że za taki wiatraczek produkujący energię, nawet dla siebie, będziesz musiał odprowadzić do Skarby Państwa odpowiedni podatek....A odsprzedawanie energii usykanej w ten sposób przez zwykłego Kowalskiego jest niezgodne z polskim prawem...niestety
Tu nawet baterie słoneczne są opodatkowane
Panstwo ma wedlug prawa europejskiego ma obowiazek skupowania energii uzuskanej z alternatywnych zrodel, mimo ze cena takie pradu jest ponad 3 razy wieksza. Na dodatek sa wielkie dofinansowania do UE oraz panstwa.
squadak czyli warto zainwestować w te wiatraki??? Np jeśli ktoś mieszka na wsi i postawi sobie takie to może odsprzedawać innym mieszkańcom
Witam.
Wydaje mi się że to mogłoby mieć sens przy uzyskaniu dotacji z UE ale nie wszędzie są odpowiednio silne i częste wiatry aby taka produkcja mogła sie opłacać więc przed rozpoczęciem budowy trzeba by sprawdzić warunki w danej okolicy. Poza tym elektrownie wiatrowe zazwyczaj pracują zgrupowane w tzw. farmy wiatrowe ( czyli kilka lub kilkanaście wiatraków pracujących równolegle ), a to już znacznie podnosi koszty. Jeśli chodzi o sprzedaz tak wyprodukowanej energii to nadwyżki powinna od ciebie kupić energetyka ( takie są przepisy ) ale co do sprzedaży bezpośrednio dla sąsiadów to już trzeba się zorientować w Urzędzie Regulacji Energetyki bo na obrót energią jest wymagana koncesja której zdobycie moze być pracochłonne i kosztowne, a więc niekoniecznie opłacalne.
Oczywiscie mozesz postawic wiecej niz jeden wiatrak ... ale kto Tobie kaze to robic? Jesli nie masz wystarczajaco duzo pieniedzy mozesz postawic na poczatek jeden. Jezeli chodzi o warunki wiatrowe Polski to nie jest z tym zle a nawet mozna zaryzykowac stwierdzenie ze mamy dobre warunku. Przede wszystkim chodzi mi o tereny nadmorski i wojewodztwo kujawsko-pomorskie. Oczywiscie dostaniesz pozwolenie na postawienie takiego wiatraka po owczesnych badaniach terenu (niestety jest to wymog). Jesli chodzi o sprzedawanie wyprodukowanej przez taki wiatrak energii to z mojego punktu widzenia lepiej jest sprzedac panstwu gdyz jak juz pisalem we wczesniejszym poscie panstwo ma obowiazek skupu "alternatywnej" enetgii a jej cena jest 3 razy wieksza niz cena pradu za ktory placisz ... wiec prosty rachunek ... 3 razy bardziej oplaca sie sprzedac panstwu energie niz np sasiadom.
ludzie litości! podobno jest to forum biznesowe! jeżeli nie macie o czymś pojęcia to się nie wypowiadajcie! jestem na etapie budowy farmy wiatrowej o mocy 2,5 MW i dla ewidentnie jasne jest to, że nie macie zielonego pojęcia na temat na, który się wypowiadacie. pozdrawiam wszystkich, których uraziłem.
W takim razie napisz coś o tych elektrowniach i o tym temacie. Bo energia wiatrowa jest bardzo interesująca, chociaż za wiele o temacie na razie nie wiem. Jak masz wiedzę to opisz czy opłaca się przedsięwzięcie opisane powyżej i czy to wogóle realne. Jak tak to 5 tys dol to niezbyt dużo, można zainwestować. No i zapewne nie wszędzie można je postawić.
No dalej... skoroś taki mądry to podziel się z nami swoją wiedzą a nie obrażasz innych. My tu jesteśmy po to aby się czegoś dowiedzieć od takich jak Ty. Chyba nie boisz się konkurencji "wiatrakowej" hehe Pozdrawiam.
|
|