|
Wielki problem ze szkołą |
Wielki problem ze szkołą
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Po godzinach
‹ Towarzyskie, czyli o wszystkim i o niczym
Autor
Wiadomość
Witam.Piszę tutaj temat ponieważ jestem ostatnio rozdarty. jestem w 2 klasie w technikum na profilu informatycznym. Ostatnio bardzo duzo myślałem bo gdy rok temu wybierałem szkołe bardze duże znaczenie na wybór mieli rodzice. Mówili żeby iśc do technikum dla pewności zawodu i potem moze studia. Mam dylemat ponieważ ucze sie bardzo dobrze i mogłem isc gdzie chciałem. Niedawno wychowawca powiedział nam że nam będzie znaleśc najtrudniej prace, elektrycy czy elektronicy będą mieli łatwiej. Chciałbym wiedziec czy to prawda? Jak wygląda rynek pracy? Czy jest praca dla informatyków ze średnim wykształceniem? I zastanawiam się czy nie przeniesc się na inny profil(chociaz najbardziej mnie interesuje informatyka,programowanie) albo do ogólniaka na mat-fiz bo planuje studia techniczne. Prosze o jakieś wskazówki i wypowiedź kogoś kto ma pojęcie...
Nic nie zmieniaj! W tej chwili informatycy to najbardziej poszukiwani pracownicy, przebierają w ofertach i zarabiaja bardzo duże pieniądze, zarówno w Polsce i jak i w Europie. Jestes na świetnym kierunku.. Poszukaj w necie to zobaczysz jak się zabijaja o dobrych informatyków i programistów.
o ile po technikum można byc/jest się dobrym inforamtykiem lub programistą, to po co studiować? żeby być precyzyjnym, uważam, że profil mat fiz może ci bardzo pomóc na studiach, natomiast szkoły profilowane na zawód wręcz utrudniają droge do wyższego wykształcenia. pozdrawiam
Miło mi to słyszec. Poza tym że chodze do technikum sam ucze się rozszerzonej matematyki kilkanascie godzin tygodniowo żeby zdac rozszerzenie z matematyki. Myślicie że z opanowanym perfekto językiem C++ dam rade znaleśc prace po technikum? Pomijając to że i tak chce isc na studia
Szkoły profilowane? Masz na mysli technika? czy licea profilowane?
mam na myśli szkoły, ktore mają uczyć zawodu; nie jestem pewien czy są jeszcze licea zawodowe, kiedyś były i takie. nauka zawodu powoduje, że czas na przdmioty ogólnoksztalcące jest ograniczony. klasy o profilu mat fiz czy też inne w ogólniakach chyba są dobrym rozwiązaniem, patrząc pod kątem przyszłyh studiów. pozdrawiam
U mnie w szkole są jeszcze 3 profile:elektryczny,elektroniczny,mechatroniczny. Który z nich jest według was najlepszy w perspektywie przyszłej pracy,zawodu?
Nie będziesz informatykiem po technikum. Elektryczny, elektroniczny, mechaniczny - Jeśli w tych zawodach po technikum + lata praktyki będziesz dobrym fachowcem to też dobrze zarobisz. Dla przykładu diagnosta w Warszawie z doświadczeniem który sam diagnozuje auto zarabia od 2 do 7tyś.zł Mechanik z doświadczeniem, kursami i umiejętnościami od 2.5 do 7/8tyś Gość z technikum informatycznym gdzie się przyda ? No nie wiem.. obsługa sieci call center ? Bez studiów ciężko
Już nie gadaj ... Bo czy ważne jest technikum zawodówka czy studia ? Liczy się chyba obycie , doświadczenie i wiedza !!!
tak, dobra zawodówka w pcimiu, to przepusta do kariery na miarę harvardu. tyle że i kariera na miarę pcimia. pozdrawiam
No tak ...Bo jak jest coś kogoś pasją to raczej sam się nauczy... ilu jest programistów zajebistych samouków ...
Jeśli będziesz dobrze programował i się rozwijał to skończona szkoła właściwie nie ma znaczenia.
W zasadzie z tej dyskusji mozna wyciagnac wniosek, ktory mowi, ze nie musisz miec studiow, zeby zrobic "kariere", w sensie znalezc prace i piac sie po szczebelkach do gory. Jesli lubisz to co robisz, starasz sie byc co raz lepszy i rozwijasz sie w tym kierunku to nie ma sily, zebys nie osiagnac czegos przyzwoitego. Teraz sie stawia na mlodych, nawet tych bez studiow, tylko po prostu pasjonatow, bo Ci sa szczerze i jeszcze bezinteresownie oddani swojej pasji. Oczywiscie problem jest ze znalezieniem tej pierwszej pracy, tego pierwszego pracodawcy, ktory zaufa no i to tez niedotyczy pewnych zawodow jak np. lekarz :P
jak byś chciał leczyć seksem, jak to ktoś w Polsce praktykwał, to też nie musisz szkoły kończyć. liczy się pasja i zanagażowanie :) a serio, to pasja to wielki plus, ale świat nie stoi w miejscu, uczyć się musisz całe życie, choć niekoniecznie chodzić do szkoły. ale hasło "nie matrua lecz chęc szczera zrobic z ciebie oficera" odeszło razem z komuną, czy nawet z końcem stalinizmu w latach 50 tych. warto tego nie tracić z oczu. pozdrawiam
Perez i jak tam? Bo w sumie juz jakis czas nie piszesz. Podjales jakas decyzje w sprawie swojej przyszlosci, czy nadal sie wahasz ?:P
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wielki problem ze szkołą": - mały wielki problem - PRZEWóZ OSóB + WIELKI PROBLEM - wielki problem z rozliczeniem dotacji !!! - Niewielka pożyczka - WIELKI PROBLEM!!! - wielki konkurs
• Strona 1 z 1
|
|