Drodzy Koledzy!
Chciałbym otworzyć winiarnię na terenie Polski. Lecz mało o tym wiem. Proszę o pomoc na temat kosztów oraz prawa Polskiego w sprawie koncesji itp.
Pozdrawiam oraz czekam na pomoc,
Alan
|
Winiarnia |
Winiarnia
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Drodzy Koledzy!
Chciałbym otworzyć winiarnię na terenie Polski. Lecz mało o tym wiem. Proszę o pomoc na temat kosztów oraz prawa Polskiego w sprawie koncesji itp. Pozdrawiam oraz czekam na pomoc, Alan
Witam.
Winiarnia zawsze kojarzyć mi się będzie z taką małą sympatyczną piwniczką w Budapeszcie;) Jeżeli chodzi zaś o lokal w Polsce, gdzie serwowane są wina, to kluczową sprawą jest tu umiejscowienie, ponieważ koncesję na sprzedaż alkoholu wydaje organ władzy lokalnej (miasto, gmina itp.) od tego trzeba zacząć. Co do kosztów, większość z nich to adaptacja pomieszczeń, chyba że planujesz kuchnię, tego nie da się oszacować "na sucho". Mogę powiedzieć jakie instalacje trzeba wykonać w lokalu (dotyczy to każdej gastronomi do której zalicza się na mocy ustawy "winiarnia"), to sanitariaty oddzielnie dla obsługi i klienteli i system wentylacji mechanicznej, pozostałe rzeczy jak w prawie budowlanym. Z wymaganych urządzeń, na pewno potrzebna będzie zmywarka z funkcją wyparzania (tutaj warto pomyśleć od razu o szkle do wina żeby nie kolidowało) i stanowisko do niej (stół-blat, zlewozmywak, suszarka-szafa przelotowa, w zależności od potrzeb). Można by wymyślać dalej z tym że bez wizji lokalnej i sprofilowania menu to czyste fantazje, opierając się na doświadczeniu mogę powiedzieć że bez kuchni, minimalny koszt wyposażenia takiego obiektu, w miejscu nie wymagającym szczególnych adaptacji (przestawiania ścian itp.) to od 50-60 tysięcy (lokal malutki o niskim standardzie) przez 200-500 tyś (lokal średniej wielkości i standardu) do obiektów idących w miliony. Mógłbym pomóc bardziej jeżeli będę miał dokładniejsze dane wyjściowe. Pozdrawiam.
Nie chodzi mi tu o winiarnie typu "sprzedaży win" tylko produkcji:) Własny sad winogrona i własna produkcja.
witam. A w czym chcesz te wino chciałbyś wyrabiac w beczkach debowych czy stalowych zbiornikach
A przeczytałeś trochę informacji u źródła ? Też kiedyś o tym trochę myślałem , poczytałem i mi przeszło . Ale pomysł piękny , szczególnie dla miłośników wina . Ja odpuściłem ze względu na potrzebny duży kapitał początkowy .. Ze obowiązkowych lektur polecam winogrona.org - lepiej tam pytać .. Ps: Tytuł postu rzeczywiście może wprowadzać w błąd - powinno być "winnica" - albo bardziej fachowo bodega :-))
Najlepiej w beczkach dębowych. R4U dzieki za linka;)
• Strona 1 z 1
|
|