|
Winiarnia |
Winiarnia
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich, mam nowy pomysł i chciałbym usłyszeć wasze opinie. Chciałbym otworzyć sklep z winami. Mam do dyspozycji lokal 140m2 w dużym centrum handlowym na terenie Wałbrzycha. Z tym, że ten lokal chciałbym podzielić i zrobić coś jeszcze. Na sam sklep w winem chciałbym przeznaczyć jakieś 50m2 i resztę pod inna działalność. Mogę mieć wyłączność na importowane wino z Hiszpanii, sam będę jego importerem, jest to dość drogie wino i takie właśnie chciałbym tam sprzedawać. Wiecie aura luksusu i wszystko najwyższej jakości. Co do reszty sklepu mam kilka pomysłów, ale na razie chcę się skupić na winach. Mam środki na działalność, więc z tym nie będzie problemu. Co myślicie o takim interesie?
Spożycie wina (tego lepszego oczywiście) rośnie w Polsce z roku na rok. Sam jestem amatorem tego rodzaju trunku i w moim mieście (35tys) oraz w miastach na obrzeżnych (nawet 100tys) nie ma takiego sklepu i muszę się zaopatrywać w sklepach z alkoholem, gdzie z reguły mają najpopularniejsze wina. Marzy mi się sklep z winami, gdzie mógłby ktoś mi doradzić do czego dane wino będzie dobre, jak pić a może da spróbować?
Jestem z Mołdawii, mamy też dobre wino.Będziesz zainteresowany pisz nadejda@go2.pl
Pozdrawiam
Witam,
Myślę, że pomysł jest dobry, sam jakiś czas temu zastanawiałem się nad czymś w stylu "Świat win" właśnie w CH. Tylko musisz wypośrodkować tą AURĘ LUKSUSU tak, żeby ludzie nie oceniali sklepu po witrynie i nawet do niego nie wchodzili - tak jest w Carreforu Wrocław - moim zdaniem troszkę przesadzili i wiele osób myśli że nie ma czego szukać w środku bo nie stać ich na trunki za 200-300 zł.. a np stoisko w Tesco W-w już jest w zupełnie innym stylu - stwarza wrażenie przystępności dla każdego i myślę że wiele osób się przy nim zatrzyma nawet z czystej ciekawości, mimo że też mają w ofercie wykwintne alkohole.. Z moich obserwacji wynika, że do CH przychodzą ludzie z dwóch powodów: 1) biedniejsi - bo jest tanio ;-) 2) bogaci - pochodzić po galerii oczywiście "średniaki" też przychodzą... robią tanie zakupy i chodzą po galerii - ale na kawkę za 7zł wstępują raczej okazjonalnie.. taka dywersyfikacja społeczeństwa na 1) i 2) jest dużo bardziej widoczna w Świdnicy i Wałbrzychu (Tesco) niż np. we Wrocławiu i musisz to wziąć pod uwagę aranżując wnętrze i dobierając asortyment. PZDR.
Uwaga na diabelskie czynsze w CH
No fakt, czynsz jest ogromny! ale tak jak pisałem, w lokalu będzie jeszcze inny punkt, a mianowicie biuro podróży. Mam nadzieje, że łącząc te interesy będę mógł trochę zarobić :)
Mam nadzieję, że będziesz miał wina nie tylko z Hiszpanii? :)
• Strona 1 z 1
|
|