Witam:)Czy ktoś może mi polecić jakąś wirtualną grę (najlepiej bezpłatną) która nauczyłaby mnie podstaw inwestowania na rynku papierów wartościowaych? Czy taka gra bazuje na realnych danych czy one też są fikcyjne?
Pozdrawiam :)
|
Wirtualna gra |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam:)Czy ktoś może mi polecić jakąś wirtualną grę (najlepiej bezpłatną) która nauczyłaby mnie podstaw inwestowania na rynku papierów wartościowaych? Czy taka gra bazuje na realnych danych czy one też są fikcyjne?
Onet.... bezpłatna i darmowa - ale to bez sensu, tam się niczego nie nauczysz, podobnie jak nie nauczysz się latać na symulatorze lotów.
Taka gra bazuje na podobnych zasadach jak prawdziwa . Coś na pewno się naucze... Mogę zyskać lub stracić wirtualne pieniędze , jednak jakieś doświadczenie zawsze zdobęde. W głowie mi coś zostanie :))
Pozdrwiam :)
Jak pisałam tak zrobiłam... gram w wirtualnej grze:) Narazie dokonałam zakupu 10 akcji Wawelu jednak jest to zakup w ciemno... Chciałabym wiedzieć na co powinnam zwrócić szczególną uwagę przy wyborze odpowiedniej spółki, jakie analizować mam wykresy itp. Jakiej firmy akcje opłaca się zakupić obecnie?
Pozdrawiam:))
Ja preferuję Wirtualnego Inwestora
P.S. od niego zaczynalem
Proponuję przeczytać jakieś książki na temat inwestowania np."Międzyrynkowa analiza techniczna" Johna Murphyego albo "Analiza fundamentalna" John Ritchie.Jest również pełno stron internetowych,gdzie można znaleźć dużo inf. o analizie technicznej i fundamentalnej.Polecam Ci zainwestować w spółki z sektora finansowego i informatycznego.Pozdrawiam:)
A co to jest ten "Wirtualny Inwestor"??
Obawiam się że z książek nic nie zrozumiem bo pewnie są napisane niezrozumiałym dla początkującego językiem... Przyjże się za to spółką z podanych przez Ciebie sektorów :)) Dzięki, Pozdrawiam :))
Też uważam, ze gra wirtualna nie zdaje egzaminu! Najlepiej zacząć grać małymi, własnymi pieniędzmi! Wtedy motywujemy się do czytania książek oraz opinii innych graczy. Jednym słowem uczymy się!
Tak , może jest w tym trochę prawdy. Przyznam jednak że nie jestem początkującym graczem (posiadam drobne pieniądze ulokowane na giełdzie) jednak kompletnie nie wiem co mam dalej robic, co obserwować itp. Dlatego chciałabym trochę nauczyć się na grze :) Jednak bycie graczem giełdowym to twary orzech do zgryzienia.... Pozdrawiam :))
Pomóżcie mi!! Dlaczego podczas zakupu bądz też sprzedaży akcji odrazu nie zmienia mi się statut, tylko musze czekać (dodam że ustaliłam date "do realizacji" na dzień dzisiejszy).
nie wiem - wiem tylko że masz grać realnie.
Być może cena danego waloru lekko się zmieniła i Twoje zlecenie "czeka". Notowania akcji są w ciągłym "ruchu" i dlatego trudno od razu coś zestrzelić:)
Już jest wszytko w porządku:) Dzięki za pomoc :)
Zastanawiam się nad zainwestowaniem w 3 lub 4 spółki z tej listy: BOŚ , Fortis, Intercars, KGHM, Lotos, Millenium, Mol, Optimus, Orbis, Ruch, TPSA, Żywiec. Doradzcie mi w które z podanych powyżej firm jest sens ulokować pieniądze. Szczególnie zastanawiam się nad spółkami z sektora bankowego, po ostatnich doniesieniach odnośnie instytucji Citigroup, uważam że nie wróży to nic dobrego. Co wy o tym myślicie?
Pozdrawiam:)
|
|