|
Wizerunek wody mineralnej |
Wizerunek wody mineralnej
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
W jaki sposób wypromować wodę mineralną? To nośny temat latem i oczywisty hit sprzedażowy, jeśli tylko doczekamy się uczciwego lata, ale temat wieje nudą. Orzeźwienie, górskie źródła, krystaliczna czystość etc. Smak odróżniają chyba tylko nieliczni, dlatego zastanawiam się, jakie inne skojarzenia mogą do wody pasować. ktoś pamięta jakieś oryginalne kampanie?
O ile mnie pamięć nie myli, to żadnej oryginalnej kampanii wody mineralnej w PL nie było. Nie oznacza to jednak, że jest ona niemożliwa do przeprowadzenia. Zakładając zasadniczo, że woda ta nie różni się zbytnio od innych na rynku (odpada nam więc unikalna cecha oferty), należało by zacząć od ustalenia, jaką grupę klientów potraktujemy jako główny cel.
I tu się mylisz! Była jedna z najlepszych polskich reklam z wodą mineralna w tle. Zobaczcie:
http://www.youtube.com/watch?v=UoHJZdKO ... re=related
Oj, nie zgodzę się z panem, panie Lechu! Jak dla mnie ten spot reklamowy nie jest jakoś szczególnie wyjątkowy- może i w pewnym stopniu wyróżniał się na tle innych "masówek" reklamujących wodę, ale moim zdaniem nie do tego stopnia, aby nazwać go szczególnie oryginalnym! Najbardziej podobał mi się w nim fakt połączenia wody z bardzo ciekawym wydarzeniem, jakim jest piknik lotniczy. Ale tu też nie ma nic nowego- zwykły patronat. Dla mnie osobiście nie było takiej wyrazistej kampanii i pozostaję przy swoim stanowisku:)
Zgadzam się, że nie jest to oscarowy filmik reklamowy, ale jest najlepszy (dotyczący wody mineralnej) jaki Polacy zaprezentowali:)
Kampania wody mineralnej - szczególnie w okresie młodości produktu, nie musi być oryginalna! Główny nacisk należy położyć na pokazanie w spocie, stereotypowych prototypowych cech produktu, czyli w przypadku wody: orzeźwienie, górskie źródła, krystaliczna czystość etc - to właśnie do tych cech musimy przekonać konsumenta, ponieważ tego oczekuje od wody. Do tego do spotu dajemy jakiegoś celebrytę, w celu wyróżnienia i mamy mega skuteczną kampanię. To że jakiś spot nie jest "oryginalny i ciekawy" nie oznacza że jest zły, ważne aby spełniał cele i założenia marketingowe i sprzedawał produkt - często się o tym zapomina. Tworzy sie "oryginalne i ciekawe" spoty o które wszystkim sie podobają ale nikt nie pamięta co promują...
Zasadniczo się zgodzę z moim przedmówcą. Woda mineralna jest produktem skierowanym do praktycznie wszystkich konsumentów i dlatego też jest standardowo reklamowana. Ja jednak miałem na myśli coś innego. Jeśli więc mianowicie zamiast jednej wody skierowanej do wszystkich zaczęlibyśmy sprzedawać wodę powiedzmy w 3 rodzajach, każdy skierowany typowo do innych grup konsumentów to wtedy mielibyśmy ogromne pole do popisu przynajmniej jeśli chodzi o jedną grupę-młodzież. Nasza woda (a właściwie 3 ) byłaby skierowana do osób młodych (nacisk w reklamie na oryginalność i lifestyle), grup w średnim wieku (podkreślenie tradycyjnych cech jakie zwykle mamy w reklamach wody oraz tzw. styl retro- woda z tradycjami, regionalna itd.) oraz osób starszych (szczególny nacisk na właściwości zdrowotnych i przywracających witalność oraz młodzieńczą rześkość + "styl retro" oczywiście). Czy myślicie, że stworzenie 3 odrębnych marek ukierunkowanych pod konkretną grupę klientów miałoby szansę "wypalić"? Oczywiście, jak zwykle największą barierą byłyby koszty- przeprowadzenie 3 kampanii kosztuje... ale może by się opłacało...? Zapraszam do wypowiedzenia swojego zdania!
ok - nie jest oscarowy ale jak dla mnie duży plus za odwołanie do innego kontekstu. Trzeba przyznać Cisowiance, że próbuje - kolejne kampanie to współpraca z pah, woda dla Sudanu i teraz okolice chopinowskie - butelka Perlage (swoją drogą, jest jakaś reklama telewizyjna z tej kampanii?) Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że żadna polska woda tak nie próbowała wychodzić poza oczywisty krąg skojarzeń.
Słuszny sposób myślenia. Naturalnie każdy produkt reklamuje się dla swojej grupy docelowej - stąd mamy reklamy, dla młodzieży, matek etc. zaś wodę kieruje się faktycznie do wszystkich, dlatego może warto by powalczyć stopniowo o sukcesy w kolejnych, ściśle określonych grupach docelowych. Żywiec chyba trochę szedł w tę stronę, miał jakieś spoty reklamujące wodę jako napój dla dzieci, idealny do szkoły, teraz kampania żywca smakowego z młodymi ludźmi wędrującymi po górach. Co do Cisowianki - nie zaobserwowałam jakiejś intensywnej kampanii ale ich nowy produkt, Perlage wydaje się precyzyjniej targetowany, nie jest powszechnie dostępny, ma też niestandardową etykietę.
Przyznać sie muszę, że o Perlage jeszcze nie słyszłem...
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie, zbyt wysokie koszty trzech odzielnych kamoanii. Woda nie jest zbyt dobrym produktem jeśli chodzi o segmentację rynku - nie ma sensu robić czegoś takiego na siłę skoro produkt "trafia" do wszystkich. O wiele lepszym rozwiązaniem może być tu reklama kierowana do różnych grup docelowych - podobny zabieg zastosowała agencją prowadząca kampanię sieci Play , outdoory z kampanii "jestem w Play rozmawiam ze wszystkimi w sieci bez ograniczeń" .
Casual marketing, jest czasochłonny ale w przypadku napoi dobrze się sprawdza...
mógłbyś mi wyjasnić na czym polega casual marketing? I jak się ma do reklam wody, o których mówimy? dr google mówi: Casual marketing – za pomocą jednego produktu czy usługi promuje się inny, którego akcja reklamowa docelowo nie dotyczy. Ale promocja jednego za pomocą drugiego znana jest także jako crossmarketing czy też crosspromocja casual marketing.... to co - okazyjny marketing?
Jarek - gdyby pójść za Twoimi radami wtedy dopiero nie potrafilibyśmy odróżnić jednego produktu od drugiego... i sądzę że 'skutecznie' uwstecznilibyśmy się w rozwoju.
"SocialPlayer" - Jest jeszcze "Lansing Marketing" :)
Wizerunek wody buduje się przy współpracy z jej potencjalnymi klientami - uwierzcie mi, nie każdy o tym wie. Cisowianka Perlage coraz aktywniej wchodzi do sieci i trzeba przyznać, że robi to całkiem dobrze. Blogerzy i forumowicze skupieni wokół tematów, które łączą się z Cis. Perlage są zapraszani do wspólnej dyskusji. Szczerze nie każda marka w Polsce (bo o wodach tu chyba nie można mówić w ogóle) angażuje się w obecność w społecznościach. Popatrzcie chociażby na blogerów: strona: bialenadczerwonym.blogspot[dot]com strona: kokopelia.blox[dot]pl/tagi_b/8524/opakowania.html strona: likedesign.blox[dot]pl/2010/07/zapakuj-mnie-ladnie.html
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Wizerunek wody mineralnej": - Dystrybucja wody mineralnej - Dystrybucja wody mineralnej - Rozlewnia wody Mineralnej - Produkcja wody mineralnej - Szukam dostawców wody mineralnej
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|