Mam pytanie poniżej dałem opis mojej wizji inwestycji czy ktoś kto się zna na dotacjach unijnych moze mi powiedzieć czy jeśli będe miał dobry biznesplan to czy mam realne szanse na dotacje z Unii , aby pomoc zrealizowac moj plan ?
Mieszkam na przedmieściach Muszyny, małej gminy uzdrowiskowej, Wpadłem niedawno na pomysł otworzenia sklepu, gdyż kiedys na mojej ulicy były 3 sklepy , w chwili obecnej pozostał jeden który dyktuje ceny ( dość wysokie jak na taka mała mieścine)oraz godziny otwarcia nieodpowiadające klientom. Teren który zamieszkuje liczy około 800 rodzin czyli około 1,5 tyś ludzi. Chciałbym otworzyć tam sklep, mam działkę koło ulicy głównej w dzierżawie na mojego ojca, chciałbym wybudowac mały około 50 m2 sklep w którym były by artykuły spożywcze, przemysłowe, mini stoisko z wędlinami i tym podobne, zatrudniałbym na poczatek moją mamę oraz jej koleżankę w trybie zmianowym , po 8 godzin, Chciałbym pozyskac środki unijne na ten cel, wiem że kluczem do tego jest dobry biznesplan, dodam że jestem studentem, na chwile obecną dysponuję kapitałem własnym 13.000 PLN, pieniądze uzyskane z dotacji wydałbym na budowę sklepu, adaptację wnętrza, na maszynę do krojenia wędlin, zamrazalnik, lodówki, oraz na potrzebne pozwolenia (budowy lokalu,plany konstrukcyjne) oraz licencje na sprzedaż alkoholu, papierosów. Koszty te szacuję na jakieś 60.000- 70.000 PLN.
Z góry dzięki za odpowiedź
Prosiłbym o odpowiedzi tych którzy się znają na tzw biznesie sklepowym , moze są tacy ludzie na forum którzy starali się o takie dotacje.