|
Wizytówki, ulotki - mała poligrafia - strona 2 |
Wizytówki, ulotki - mała poligrafia
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
to ile na taka mała poligrafie trzeba kasy wydac? bo ja mam w sumie dzialke ale to jest poza tarnobrzegiem ale mozna by rozwiesic reklamy itd w miescie a produkowac gdzies indziej
Tak jak napisałem do 10 tys. kupisz romayora i kolejne 10 tys. kopiorama i gilotyna.Na początek wystarczy. Po za tym trochę umiejętności. Możesz na początek zebrać zamówienia i wziąć maszynistę na zlecenie co to wydrukuje a Ty się przy nim pouczysz.No i o sprzęt trzeba dbać.Musisz rozeznać rynek czy dużo jest takich zakładów w mieście i okolicach.I nie rzucaj się od razu na trudne prace. Zacznij od papierów firmowych , wizytówek , kopert itp. Siatki zostaw sobie jak rozeznasz maszynę i jej możliwości.
Witam
O co tobie Kocie chodzi? Czy napisałem cos nie w temacie? Na tym polega forum, że każdy pisze to co wie w danym temacie. Masz coś do powiedzenia, udziel rzetelnej informacji jak "Mangan" a nie przelewaj swoich frustracji na forum. Rozumiem, że w Marcu koty głupieją, ale może w Kwietniu Ci sie polepszy.
Mnie jest łatwiej bo jestem drukarzem - już 25 lat.
kto chyba dlugo na piecu lezal i cos mu sie w glowie popierdzielilo ja gadalem wlasnie z kolesiem co pracowal w firmie R R Dannelly i mowi ze 300 000 zl spokojnie wystarczy i to nie jeste juz taka mala poligrafia...
Za 300 tys to już możesz kupić nawet 4 kolorówkę i starczy jeszcze na gilotynę.Oczywiście używane. Chodzi mi o maszyny na których możesz pracować a nie od razu do remontu.
no wiadomo ale nic od razu przeciez
a jakie sa ceny za szt. jakiegos produktu?
Robienie kalkulacji to już inna bajka.Wiadomo, że trzeba być konkurencyjnym ale nie można zaniżać cen. Musisz znać cenę papieru, blach tzn. matryc, naświetleń, farby do tego prąd i wynagrodzenie pracownika no i twój zysk.Jak przejrzysz internet np. na allegro to zobaczysz, że wizytówka full kolor kosztuje tylko 10 gr. Czy to możliwe? Oczywiście , ale trzeba znać pewne triki i ułatwiać sobie życie. Jak to się robi? Zbierasz zamówienia i ustawiasz na arkuszu np. 25 różnych wizytówek. Koszt blach jest taki sam ale rozbija się na 25 wzorów. No i za jednym przelotem masz 25 wizytówek a nie jedną.Wtedy drukujesz np. 100 arkuszy a otrzymujesz 25 różnych wizytówek po 100 szt.czyli 2500 wizytówek.Masz za nie 250 zł, koszt matrycy to 20 zł razy 4. plus papier ozdobny - cena w zależności od rodzaju - też 20-50 zł. W sumie wydajesz ok 130-150 zł.Ale ceny zależą też od rynku lokalnego - raczej bywają wyższe. U mnie wizytówka w dwóch kolorach kosztuje 25 gr. Standardowo 100szt plus pudełko plastikowe do wizytówek.Przy większych nakładach cena spada, ale to są indywidualne kalkulacje.
hehehe no wiadomo kombinowac trzeba w kazdym biznesie tylko teraz jak zamowienia zbierac ?? i ile na miesiac taka mala poligrafia ma kasy??
No z tym to jest gorzej.Najlepiej zaczynać od znajomych.Każdy gdzieś pracuje (no prawie każdy) i w mniejszym lub większym stopniu ich firmy potrzebują różnych materiałów.Drugą metodą to jest dobra i notoryczna reklama. Jakiś baner w dobrym punkcie.Oczywiście ciężko jest czekać na klienta więc jeżeli masz trochę wolnej kasy to warto też rozpocząć jakąś produkcję i wstawiać to do sklepów i hurtowni.Mogą to być np.kalendarze, notesy, pocztówki z okolic lub okolicznościowe.Ważny jest pomysł i żeby nie siedzieć z założonymi rękami jak jest mało klientów.Co do kasy to zależy właśnie od operatywności.W rozliczeniu rok do roku możesz i 10 tys. wyciągnąć na miesiąc, ale pamiętaj że są żniwa pod koniec roku , ale i martwy sezon - wakacje.
no a takie ulotki broszury itp to przeciez potrzeba caly czas np dla takich bankow czy innych firm
Tak, ale nie drukują tego co miesiąc.Raz na rok no może co pół roku.Po za tym trudno jest drukować folder 4+4 na jednokolorówce.W takim wypadku trzeba podjąć współpracę z kimś kto ma czterokolorówkę.Ale musisz uważać żeby nie podkupił ci klienta.Dlatego często zleca się takie zadania firmom w innym regionie lub tylko zaufanym drukarniom , które mają prestiż i nie bawią się w takie numery.
czyli widze ze trudno w tym interesie o klienta i male zyski pewnie z tego sa a i pewnie nie ma popytu na takie uslugi bo potężne drukarnie robią swoje??
Jeżeli w Twoim mieście są już drukarnie to może być ciężko.Ale klienta można zdobyć nie tylko ceną ale jakością i terminowością. Jeżeli klient ma u Ciebie towar na drugi dzień, a duża drukarnia ma zlecenie na dużą robotę to mu nie przyjmie zlecenie z tym terminem .Dadzą mu termin za trzy dni lub tydzień, a wielu klientów to nie satysfakcjonuje.Ale klienta trzeba też sobie wychować - żeby nie właził nam na głowę.Co do zysków to ile chciałbyś na tym zarobić? Jak wstawisz xero i do tego bindowanie dokumentów plus foliowanie to masz całkiem niezłą opcję.Duże drukarnie tego nie robią.A możesz zlecenia przyjmować z całej Polski i rozsyłać firmą kurierską.
Sprawdź również podobne tematy:
- Tanie wizytówki i ulotki A6
- Litery przestrzenne 3D wizytówki ulotki - Wizytówki, Kalendarzyki, Ulotki, Plakaty - Szyldy, ulotki, wizytówki, oklejanie samochodów - Druk- wizytówki, ulotki,afisze,książki ... - Reklama, wizytówki, ulotki itd. potrzebne mi od zaraz - Wydrukuj sobie wizytówki i ulotki za friko - Maly zaklad fotograficzny,zdjecia,wizytowki,ulotki itp - Sprawozdanie roczne z odpadów - mała poligrafia Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|