Witam,
Wiem, że był podobny temat, ale ja próbuję ugryźć temat z innej strony :).
Potrzebuję do innej działalności lokal w mieście ok 60 tyś. Przy tej działalności nie będą przyjmowani klienci osobiście - sklepy internetowe mi się tak rozrosły, że trzeba na nie coś większego po prostu niż duża piwnica w jednorodzinnym domku.
Żeby zmniejszyć sobie koszty lokalu postanowiłem wykorzystać jakoś fakt, że będę na miejscu i podziałać trochę na lokalnym rynku (obecnie mieszkam 20-25km od tego miasta).
Do głowy przyszła mi mała poligrafia. Zorientowałem się na rynku i są 2-3 małe drukarnie, których cenią się ogromnie, nie stosują żadnego marketingu i do tego jakościowo wypadają gorzej ode mnie (nie mam pojęcia w jaki sposób bo niby papier o tej samej gramaturze, a moje wizytówki są o niebo lepsze :)).
Koszty początkowe = praktycznie zero. Lokal i tak będzie, a w maszyny nie zamierzam inwestować (chyba, że osiągnę sensowny obrót). Będę działał na zasadzie pośrednika drukarni z innej części Polski, z którą mam dobry kontakt. Przykładowe ceny u mnie:
- 500 sztuk, wizytówka klasyczna 90x50, sztywny karton, kreda 350g - 99 zł brutto
- 1000 sztuk to samo co wyżej - 149 zł brutto
- indywidualny projekt - 40 zł netto
W cenie wizytówek będzie do wyboru projekt z gotowych szablonów, w których trzeba podmienić tylko dane i np. logo firmy. Takich szablonów prostych przygotujemy w różnym stylu ok. 20-50 sztuk. Jeśli klient chce coś zaawansowanego to projekt zleca nam osobno. Naturalnie może przynieść swój własny jeśli już kiedyś inna firma mu go wykonała.
Co myślicie? Czy ceny są konkurencyjne? Czy w tak małym mieście znajdę jakąś sensowną liczbę klientów? W jednej z liczących się drukarni 500 sztuk wizytówek kosztuje 70 zł brutto, a w drugiej ok 270 netto i z jakiegoś powodu ta druga ma sporo klientów :). Ale tak jak pisałem - jakościowo wychodzę o niebo lepiej od całej konkurencji.
Plan marketingowy?
- lokalne radio - emisja 30 sekundowego spotu 2x dziennie w godzinach 8-14 (kiedy ludzie są w pracy/biurze) to koszt ok 550-600 zł miesięcznie (pn-pt);
- prasa lokalna - reklama za grosze;
- kontakt bezpośredni - myślałem o przygotowaniu listu do klienta opisującego nasza usługę w formie imiennej ("Panie Piotrze, chciałem zająć Panu chwilę..." itp) i ten list wraz z kilkoma próbkami produktów wysłać/dostarczyć do konkretnych firm.
Myślę, że najwięcej wizytówek idzie u:
- lekarzy, dentystów itp;
- salony fryzjerskie;
- biura nieruchomości;
- wolne zawody, agenci ubezpieczeniowi, prawnicy;
- wasza propozycja? :)
Z góry dzięki za wszelkie przemyślenia dotyczące tego biznesu, wyraźcie opinie dotyczące cen, wielkości miasta, szacunkowej liczby klientów itp. Żyję z handlu w internecie i nigdy nie miałem konkretnej działalności w "realu" więc jestem trochę laikiem w tej kwestii :).
Aha jeszcze jedno. Zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie promocja tylko strony www? W spocie radiowym nikt adresu/numeru tel nie zapamięta, z gazety też łatwiej spisać adres strony i wejść aby zapoznać się z ofertą. Myślę, że mamy takie czasy, że internet jest w każdym biurze i nikt nie będzie miał z tym problemów, prawda? :)