Witam serdecznie. Pisze do Państwa ponieważ mam kilka pytań na które potrzebuje rzetelnych odpowiedzi. Krótko opiszę moją sytuację i wypisze w punktach pytania żeby wszystko było przejrzyste.
Chciałbym wyprodukować towar po za granicami polski (Hiszpania), danego produktu będzie na początku mało. Zamierzam sprzedawać dany produkt w Polsce hurtowo oraz detalicznie. Będzie mały wkład pieniędzy oraz małe zyski.
oto pytania :
1. Czy przy takim nie pewnym oraz małym interesie opłaca się zakładać własną firmę czy lepiej wziąć towar na firmę znajomego?
2. Jaki będzie koszt utrzymania działalności pod względem prawnym jeśli nie jest to jedyne źródło dochodów oraz place wszystkie składki w pracy. Wiem ze założenie firmy to około 200zl oraz 1,5miesiace czekania.
3. Jeśli już mam firmę to co potrzebuje żeby kupić towar za granicy.
4. Czy prowadzenie księgowości jest trudne, chodzi mi tu o bardzo małą księgowość.
5. Czy są jakieś luki prawne żeby jeszcze zmniejszyć koszt utrzymania działalności gospodarczej.
6. Czy jeśli kupie za granicy towar i będę chciał go sprzedać detalicznie to potrzebuje kasę fiskalna lub coś takiego? Czy mogę bez niczego sprzedawać towar (rynkiem zbytu ma być internet)
7. Czy jeśli założę działalność gospodarcza i po miesiącu stwierdzę ze mój interes przynosi za duże straty to będę mógł natychmiast rozwiązać firmę by dalej za nią nie płacić?
Z góry dziękuję za odpowiedz. Pragnę podkreślić ze potrzebuje konkretnych nie koniecznie długich odpowiedzi chodzi tylko o zorientowanie sie w temacie.