Witam, przejrzałem forum ale nie znalazłem konkretnie rozwiązania mojego problemu, więc prosiłbym o pomoc.
Chciałem założyc firmę z teściem zajmująca się wykańczaniem wnętrz, remontami itd i prosiłbym o podpowiedzi na następujace pytania:
1. Zostac Vatowcem czy nie (tzn na ryczałcie?), naszymi klientami będą w większości osoby prywatne które nie będą potrzebowac FV
2. Czy zakładac spółkę z teściem czy lepiej tylko na siebie a jego zatrudnic jako pracownika żeby nie płacic astronomicznych Zus itp dodam że ja nigdy nie prowadziałem DG, teśc tak a słyszałem że osoby które nigdy nie prowadziły działalności gospodarczej płacą Zus 30% najniższego wynagrodzenia krajowego
3. Jeśli zostanę ryczałtowcem jak wygląda sprawa z płaceniem ZUS, kupowaniem narzędzi, materiałów itp (kosztami) - czy np kupując wiertarkę biorę fv i jakoś to odliczam? , jak przedstawiam swoje dochody?, na podstawie np wystawionego rachunku klientowi?
4. Czy jeśli wynajmuje lokal, magazyn od osoby prywatnej to także to jakoś odliczam itp?
Prosiłbym o wyrozumiałośc i odpowiedzi na powyzsze pytania, ponieważ nigdy nie bawiłem się w własną DG i nie dysponuje duża wiedzą na temat podatków ZUS itp.