|
Własna działalność |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
mam pytanie do ludzi którzy siedzą w temacie? chodzi o to że przymierzam się do założenia własnej działalności (mniej więcej wiem gdzie i co najpierw załatwić w) nasówa mi się tylko jedno pytanie tzn. jaki rodzaj podatku na początek funkcjonowania firmy wybrać? czy ktoś mi coś podpowie?
1) Poczytaj na forum,
2) Podaj więcej danych co będziesz robił, jakie dochody planujesz. Na forum nie ma wróżek.
razem ze znajomym chcemy założyć na początek internetowy sklep (części komputerowe i akcesoria GSM) obecnie pracujemy (to ma być narazie taki dodatkowy biznesik). Nie mam pojęcia jaki dochód z tego będzie ale wydaje mi sie że sie jakoś rozkręci!
odpuść sobie akcesoria gsm - na tym dobrej kasy raczej nie zarobisz bo już nawet hurtownie sprzedają towar normalnym klientom w cenach hurtowych
narazie chcemy sie skupić na kompach a pozniej to sie zobaczy! tak wiec wracajac do mojego pytania: jaka forme podatku najlepiej na poczatek takiej firmy wybrac? I czy musi byc zalozona spolka jezeli jest 2-właściceli czy nie ??
jeśli chodzi o formę opodatkowania to pozostawię ja bardziej obeznanym w temacie i biznesie...co do zakładania spółki to wg. mnie jest bezsens no chyba że macie za dużo kasy. Sama rejestracja spółki w sądzie to 1500zł a możecie założyć normalną DG za 100zł a zyskami dzielić się 50/50.
ale czy bedziemy we dwoje zarejestrowani czy tylko jeden z nas? jak to zrobic?
Jeden zakłada działalność i np. zatrudnia 2osobę jako pracownika.
a co ze skladkami odprowadzanymi co miesiac do ZUS-u poniewaz jestesmy obecnie zatrudnieni gdzie placa za nas wszystko, to ma byc nasza dodatkowy dochhód?
|
|