|
Własna firma elektryczna |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jestem zatrudniony na pełen etat w firmie elektrycznej posiadam umowę na stałe. Często dorabiam jako elektryk po godzinach serwis urządzeń modernizacja sicie ogólnie wszystko związane z elektrycznością. Jednakże wykonując usługę w innych firmach potrzebuję rachunek, więc ostatnio myślę nad otworzeniem własnej działalności, nie zwalniając się w firmie w której pracuje. Czy jest to ogóle możliwe, jeśli tak to jaki rodzaj opodatkowania musiał bym wybrać, i co z ZUS ile musiał bym płacić skoro pracodawca odprowadza już składkę. Za odpowiedz z góry dziękuje
Ludzie naprawdę nikt nie jest mi w stanie nic podpowiedzieć?:)
Zakaldasz normalnie DG,jako forme opodatkowania mozesz wziac ryczałt,ZUSu nie płacisz bo juz opłaca za Ciebie pracodawca,płacisz tylko składke zdrowotna czy jak ja tam zwa,niecale 200zł
Jeszcze zanim otworzysz swoja firme ,to przeczytaj dokladnie Twoja umowe o prace.Mam tu na mysli te punkty w umowie na temat konkurencji (o ile sie tam takowe znajduja).Jezeli Twoj "stary" dowie sie ze otworzyles firme elektryczna to mozesz juz nie miec stalej pracy.
Pozdrawiam
Tak tym bardziej że opłaca mi studia. Z drugiej strony małymi stawkami prowokuje nas do „kombinowania” w moim przypadku do działania na własny rachunek. Wydaje mi się że warto zaryzykować
Człowieku.Oczekujesz doradztwa jak rżnąć pracodawcę .Zwolnij się z pracy i zaryzykuj na własny rachunek.Forum ma ci doradzić jak oszukiwać pracodawcę?
|
|