Witam!!!
Mam takie pytanie czy można mieć własna działalnośc i pracowac w innej firmie?
|
Własna firma i praca w innej |
Własna firma i praca w innej
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam!!!
Mam takie pytanie czy można mieć własna działalnośc i pracowac w innej firmie?
Można.
pozwolę sobie rozwinąć bardziej ten temat, no a gdy pracując na "etacie" jest opodatkowany na zasadach ogólnych a z DG np. ryczałt?
więc ryczałt będę rozliczał miesięcznie a z tytułu pracy najemnej rozliczenie zrobię na koniec roku, czy dobrze myślę, czy możesz Mateusz rozwinąć ten temat?
dodam jeszcze, że nie miałem jeszcze przychodu z działalności, więc póki DG nie będzie miała przychodu dopóty obowiązują mnie zasady opodatkowania z tytułu pracy najemnej? (tj. zasady ogólne), z tym że DG jest zgłoszona do opodatkowania ryczałtem ewidencjonowanym. Koresponduje sam ze sobą, nie wiem czy dobrze - na pewno żle ze piszę sam(może Ktoś coś podpowie?- byleby więcej niż "tak" lub "nie"
Chciałbym się dołożyć do pytania odnośnie prowadzenia działalności i pracy na umowę o prace.
Jakie składki po zmianach przepisów musiałbym odprowadzać? Z tego co wyczytałem prowadzenie działalności podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym chyba że z umowy o prace odprowadzane są składki wyższe od obowiązującej tę osobę najniższej podstawy wymiaru składek. http://prawo.money.pl/aktualnosci/wazne-terminy/artykul/umowa;o;prace;nie;zwalnia;z;oplaty;skladek;zus;z;dzialalnosci,41,0,431657.html Czy może ktoś mi powiedzieć jakie zarobki z umowy o pracę musiałbym osiągać aby tych składek nie płacić?
cz może ktoś do tych tematów się odnieść?????????????????????????????????
Z tego co ja wiem, niektórych prac nie mozna wykonywać, jesli to samo masz w DG. Mnie tak poinformowano i sam szukam rozwinięcia tematu. Chętnie poczytam co inni wiedzą.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Własna firma i praca w innej": - Praca w innej firmie a własna działalność - Własna działalnosć a praca w innej firmie - Własna działalność gospodarcza i praca na rzecz innej firmy - firma i praca u innej osoby - PRACA a WŁASNA FIRMA
• Strona 1 z 1
|
|