Witam,
na wstępie życzę wszystkim wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku :)
a teraz do rzeczy:
Jakie widzicie ZA i PRZECIW jeśli mówimy o własnej rozgłośni radiowej w większym mieście - mam na mysli Gdańsk w tym wypadku? Radio przeznaczone dla młodych ludzi 15-27/30lat muzyka rozrywkowa (myśle coś al'a PLANETA FM kiedyś Radiostacja z Warszawy). Oprócz muzyki komercyjnej chciałbym dać możliwość rozwoju młodszym/mniejszym twórcą muzyki również jednak głównie chce skupić się na komercji. Chce żeby ludzie mogli usłyszeć tam muzykę a nie zbędne cogodzinne wiadomości. Dlatego też nie będzie potrzebny sztab dziennikarzy w całym kraju. Radio utrzymywać będzie się z reklam. Mam do dyspozycji około 200 000pln na start wydaje mi się że będzie to wystarczająca kwota na początek. Jedyne czego nie jestem pewny to ceny nadajników FM. Wiadomo ceny są różne w zależności od mocy ale może mógłby ktoś pomóc tutaj i przedstawić przykładowe ceny w stosunku do mocy (nie mam pojęcia jaka moc będzie potrzebna aby radio można było słuchać swobodnie w całym Gdańsku)? Jeśli chodzi o promocje to tak: Mam możliwość taniej kampanii reklamowej na stronach informacyjnych związanych z Gdańskiem i na tym chcialbym się oprzeć na początku ze względu na ilość pieniędzy jakie są do dyspozycji. Do tego współpraca z klubami itd. Może ktoś z was miał z czymś takim już kontakt może coś pomóc? Co w ogóle o tym myślicie? Jak trudno jest z wykupieniem częstotliwości? Co z zaiksem? Czytałem że biorą x% od dochodu. Jakie są koszty kupna odpowiedniego nadajnika? Koszty budowy studia to około 50tys - miałem kiedyś styczność z nagłaśnianiem imprez więc mam tutaj niewielkie rozeznanie. Pewnie część osób powie że porywam się z łopatą na księżyc ale wydaje mi się że to jest realne i zarobić na tym też można a inwestycja stosunkowo bezpieczna :) Czekam na opinie :) Pozdrawiam Rafał :)