|
Własne małe biuro nieruchomosci. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Zastanawiam sie nad otwarciem własnego małego biura nieruchomości gdzie będę pracował sam i mam pytanie jakie warunki musze spełniać żeby otworzyć taką działalność wiem ze potrzebna mi będzie licencja i na jej temat chciał bym porozmawiać słyszałem o różnych wymaganiach co do tej licencji czy są jakieś konkretne i przede wszystkim gdzie ja można uzyskać.
Licencji w zakresie Pośrednictwa w obrocie nieruchomościami, Zarządzania Nieruchomościami, oraz w zakresie Wyceny Nieruchomości (3 różne licencje) udziela Minister Infrastruktury.
Wymogów do spełnienia jest całkiem dużo, najważniejsze jednak to: 1. Ukończone Studia o kierunku (Zarządzanie Nier, Pośrednictwo Nier, Wycena Nier) 2. W przypadku braku spełnienia wymogu 1 - ukończone studia wyższe (ekonomiczne, techniczne lub prawnicze) + dodatkowo studia podyplomowe trwające co najmniej 1 semestr, a w przypadku wyceny nieruchomości 2 semestry - w konkretnym kierunku. - - orientacyjny koszt około 3000 zł Pośrednictwo lub Zarządzanie, 3500-4000 Wycena. 3. Ukończona praktyka zawodowa w danym zakresie (trwająca co najmniej 6 miesięcy w zakresie Pośrednictwa lub Zarządzania i 12 miesięcy w zakresie Wyceny) - koszt około 3500 Pośrednictwo lub Zarządzanie i około 5500 - Wycena 4. Niekaralność 5. W przypadku Wyceny nieruchomości zdany egzamin panstwowy (Pośrednictwo i Zarządzanie, aktualnie bez egzaminu), koszt około 1200 zł Wycena 6. W przypadku Zarządzania i Pośrednictwa - bezegzaminacyjne postępowanie kwalifikacyjne w Ministerstwie Infrastruktury - koszt około 300 zł Wszelkie informacje dostępne są na stronie Ministerstwa Infrastruktury w dziale Rynek nieruchomości: http://www.mi.gov.pl/2-48231aa6831ab.htm
W tym przypadku droga do zdobycia licencji zawodowej może być nie łatwa... zawsze jednak możesz zatrudnić osobę posiadjącą uprawnienia zawodowe.
... zastanawiam sie jednak nad jednym, czy oby na pewno jest to dobry moment na otwarcie takiego biznesu, zauważmy co dzieje sie na rynku. Sytuacja w Stanach, niewielki popyt na nieruchomości, wycofujący się inwestorzy z planowanych inwestycji, zaostrzenia banków w udzielaniu kredytów hipotecznych...
Okres ktory zajmie zdobycie licenecji czyli po pare semestrow moze rozwiac istniejaca tutaj niepewnosc zwizana z tym interesem. Poprzednia wypowiedz dokladnie obrazuje na jakie niebezpieczenstwo mozna tutaj liczyc. Jesli na rynku zapanuje stagnacja a na pewno na pewien czas zapanuje to po pewnym okresie wszystko wroci do normy, tylko pytanie kiedy i czy warto inwestowac dzisiaj w niezbedne kwalifikcje??? Odpowiedz moim zdaniem brzmi TAK, gdyz mieszkan napewno brakuje ale kiedy sytuacja finansowa wroci do normy i rynek nieruchomosci ruszy pelna para to wielka niewiadoma. Napewno interes oplacalny lecz nie na chwile obecna. Wystarczy spojrzec na wskazniki na gieldach, recesja dotknie caly swiat. Moze wojny swiatowej nie bedzie w tym stuleciu ale bedzie wojna gospodarcza.
Jestem z branży, pracuję w biurze nieruchomości od 3 lat, uważam, że to bardzo dobry zawód, nie jest on jednak bardzo popularny w Polsce. Ludzie wychodzą z założenia, że sami doskonale potrafią sobie poradzić z transakcją przy czym rezygnują z pomocy pośrednika. Mimo wszystko na brak pracy nie narzekam. Po pewnym czasie potencjalny kupujący/sprzedający i tak trafia do biura bo jak twiedzi "nie ma siły oraz czasu" na załatwienie formalności związanych ze sprzedażą (reklama, prezentacja nieruchomości, kompletowanie dokumentacji, formalności związane z przygotowaniem umowy). Często też nieuregulowany stan prawny powoduje, że ludzie trafiają do biur, chcą, żeby transakcja była przeprowadzona przez fachowca, który bierze odpowiedzialność za swoje działania. Zauważyłam jednak, że ruch w branży jest coraz słabszy. Popyt maleje. Potencjalni nabywcy nie wykazują odpowiednich dochodów by uzyskać kredyt niezbędny do sfinalizowania transakcji, mało kto dysponuje gorówka.
Momi wszystko od przyszłego roku otwieram swoje biuro. Obserwuję sytuacje na rynku od pewnego czaasu, wszyscy, którzy wkładją trochę pracy i wysiłku w ten zwód utrzymują sie na rynku. Każdy tak naprawdę jest zadowolony. Lubie tą prace i wierzę, że mi sie uda. Moim pluesem jest to, że pracuję juz jako pośrendik, znam rynek, mam sporo kontaktów... Polecam zdobyc doświadczenie pracując u innego pośrednika, wtedy każdy będzie mógł ocenić czy to rzeczywiście praca dla niego. Ja osobiście lubię tą pracę, jest bardzo motywująca, daje dużo pozytywnych emocji, te mało pozytywne oczywiście też się zdarzają... Jedyny minus - nienormowany czas pracy, dyspozycja 24 h :-)
Czesc,
Jesli masz ochote na biuro w internecie to mam dla Ciebie okazje. Kupno domeny, adresu internetowego. rent com pl - juz troche wypozycjonowany wpisze w google pl slowo rent (samo slowo nie potrzebujesz 5 wyrazow) i zobaczysz ze strona pojawi (powinna) na 1 stronie wynikow. do tego mozesz kupic fajny skrypt i zaczac posredniczyc w ogloszeniach w swojej miejscowosci teraz okazyjnie sprzedaje 2 domeny. szukaj aukcje na allegro wpisz domeny i rent rent com pl oraz sell com pl a jesli chcesz zobaczyc skrypt ktory Ci ktos moze napisac albo mozesz kupic i zaczac biznes od jutra (posrednictwo ogloszen nie wymaga licencji agenta nieruchomosci wiec jest to dobry start) kondo pl pozdr. metu pl
|
|