Witajcie,
chciałbym się zapytać w następującej sprawie:
Od niedawna prowadzę działalność gospodarczą, w której niezbędny jest mi komputer. Korzystałem z prywatnego (kupionego ok. 1,5 roku temu) komputera.
Teraz chciałem go nieco rozbudować (nowy dysk, więcej pamięci), a wydatki na ten cel zaksięgować jako firmowe (odliczyć vat i wrzucić w koszty).
Z tego co się dowiedziałem nie mogę po prostu odliczyć dysku i pamięci, gdyż nie są one zdatne do samodzielnego działania (muszą działać razem z komputerem, którego formalnie w firmie nie mam).
I teraz moje pytanie: co powinienem zrobić?
Komputer powinienem wrzucić w środki trwałe, czy też do wyposażenia?
Jaką cenę komputera tam wpisać. Niestety nie mam dowodów zakupu (a poza tym komputer był kupowany w częściach w pewnym przedziale czasu).
Czy urząd nie przyczepi się jeśli wyszukam średnie wartości nowych podzespołów aktualnie i przemnożę je razy 50% (uwzględniając zużycie)? Komputery starzeją się bardzo szybko, także 50% przez 1,5 roku myślę że mogą tracić.
Zrobiłem małą symulację i właśnie po takim przemnożeniu razy 50% wychodzi, że mój sprzęt jest warty ok. 2500zł. Wobec tego chyba powinien pójść do wyposażenia. Czy mam jakąś możliwość odliczenia tej kwoty od dochodu?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.