Witam serdecznie,
Nim przejde do opisu mojej sytuacji pozwólcie, że się przedstawię. Mam na imię Rafał i od jakiegoś czasu usilnie próbuję wymyśleć biznes, który pozwoliłby mi zmienić moje dotychczasowe życie zawodowe. Jestem mieszkańcem niewielkiej wsi w małopolsce. Do stolicy województwa mam około 30km, do najbliższych dwóch miast około 15km, sa to miasta o ludności około 40 tys jedno i drugie około 20 tys. Moja wieś nie leży przy drodze głównej, do niej mam mniej więcej 3 km. W moim posiadaniu jest pole 40 arowe. Pomysły na własny biznes mam trzy, może dorzuciłbym jeszcze jakiś. Jednak moim największym problemem jest brak własnych oszczedności. Obecnie pracuję, ale z jednej dosyć marnej pensji ciężko jest utrzymać rodzinkę i dom. Moją jedyną szansą jest dofinansownie z unii.
Oto moje pomysły:
- jednoosobowa firma kurierska: z tego co się zorientowałem, to w najblizszej okolicy takiej nie ma, pojawiają się jedynie przedstawiciele dużych firm kurierskich. Mógłbym spróbować, tylko, że swoim osobowym samochodem za wiele nie poszaleję, a pewnie dofinansowanie nie obejmie kosztu samochodu dostawczego, a jeśli już to tylko jego pewną część.
- wypożyczalnia sprzętu budowlanego i elektronarzędzi: mam kilka takich urządzeń, jednak nie za wiele, myślę że z dofinansowania dokupiłbym kilka i trochę by sie uzbierało. Myślałem o sprzęcie dobrych firm, tak bym miał dostęp do serwisu w razie potrzeby. Lokal bym wynają w sąsiedniej wsi, gminnej zresztą, przez która przebiega droga krajowa. W okolicy jest kilka składów budowlanych i sklepów, więc może zbyt by był.
- paintball: może połozenie z pozoru jest nie ciekawe, jednak w odległosci 2 km znajduje się tor 4x4 i wypożyczalnia quadów, moglibyśmy się wzajemnie reklamować. Najbliższe pole do paintballa znajduje się jakieś 20 km ode mnie. Plac jaki posiadam może i nie jest duży, ale w razie czego mogę wynajmowąć część pola sąsiada, który ze swojego i tak nie korzysta. Myślę, że więcej niż 500 złotych miesięcznie by nie chciał.
Myślałem też o produkcji brykietu, jednak na to potrzebne fundusze są już większe.
Jak już wspomniałem na wstępie, żadnych oszczedności nie mam, więc pozostaje mi Unia Europejska, lecz nie do końca wiem czy na wymienione przeze mnie pomysły jest możliwość dofinansowania.
Prosze was o pomoc, pomysły, uwagi...