Ostatnie 3 miesiące spedziłem podróżując po europie i wpadłem na pomysł napisania własnego przewodnika turystycznego (np po wiekszych stolicach ). Opisałby tylko miejsca gdzie byłem, info byłoby super na czasie , nie przeterminowane sprzed paru lat, z ciekawymi radami jak zaoszczedzic, gdzie tanio zjeść i gdzie noca sie nie pokazywać, hehe.
Ale do czego zmierzam - jak wygląda kwestia publikacji takiej książki w księgarni/empku itp? Konkurencja jest, ale wybijają sie nieliczne tytuły, a myśle że mój byłby na tyle dobrze zredagawny że klient by sie znalazł.
Załóżmy ze wszystko sobie ładnie napiszę w jakims pdfie to co dalej - szukać wydawcy?
Potem on sie już zajmuje dystrybucja czy ja dostaje garaż pełen kopii i musze sam zbytu szukać?
A ile przykładowo mozna na tym zarobić- tzn jak ksiązka kosztuje 30 zł w ksiegarni to ile z tego moze trafiać bezpośrednio do autora? Nie chce na tym fortuny zbijac, ale za bezcen tez nie usmiecha mi sie fatygować.
Myslałem tez nad wersja ebookową, bo to szybciej i prościej by sie zrobiło niz druk, ale boje sie ze na każdym warezie to potem upniete bedzie i zysk zerowy :/
Prosze o rade osoby zorientowane choć troche w temacie ;-)