Od dłuższego czasu obserwuję sprzedaż na Allegro produktów marki IKEA.
Są to oczywiście rzeczy nowe. Zajmuje się tym kilkanaście osób. Na aukcjach wystawione jest tylko część asortymentu ale można praktycznie każdy produkt IKEA sobie zamówić i poprosić sprzedawcę o wystawienie aukcji (wiem bo sprawdziłem-wysłałem kilka maili i odpowiedzi były pozytywne). Oczywiście do ceny sklepowej sprzedawcy naliczają sobie swoją prowizję w wysokości 10-20%.
Zainteresowanie produktami IKEA na Allegro jest bardzo duże. Jak wiadomo jest to asortyment stosunkowo tani o dobrym wzornictwie. Co do jakości mebli oczywiście można mieć wiele zastrzeżeń ale jeśli chodzi o dodatki, to sam mam ich mnóstwo i jestem zadowolony.
IKEA obecnie ma w Polsce zaledwie 7 sklepów a grono klientów jest bardzo duże. Zresztą sam katalog IKEA jest co roku drukowany w kilku milionach egzemplarzy i rozprowadzany w całej Polsce a nie tylko w miastach gdzie mają swoje sklepy. Nie każdy jednak ma możliwość i chęć jechać specjalnie do IKEI np. po sztućce czy talerze. A przy zakupie np. większej ilości mebli trzeba dysponować samochodem dostawczym - nie każdy posiada.
Zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby otwarcie tradycyjnego sklepu z asortymentem IKEA - głównie dodatki. Jest to miasto w którym nie ma sklepu IKEA a najbiższy jest w odległości ponad 100 km. Sklep byłby o powierzchni ok 100-150 m kwadratowych. Oczywiście byłaby również możliwość na indywidualne zamówienie ściągnięcia mebli czy innych większych produktów.
Moja prowizja wynosiłaby ok. 20%.
Oczywiście nie wchodzi w grę używanie logo IKEA w materialach reklamowych, bo widzę że na Allegro też tego nie robią, no ale chyba sama sprzedaż ich produktów nie jest nielegalna skoro robi to kilkanaście osób-firm, oferując nawet wystawienie faktury VAT.