Witam,
jestem nowy, przeszukałem forum i nic podobnego nie znalazłem.
Mój pomysł narodził się w mojej głowie niedawno i nie nadałem mu jeszcze solidnego kształtu. Opiera się na technologii pozwalającej uzyskać materiał budowlany, który według danych jest ok 7 razy mocniejszy od betonu, lżejszy a przy tym niepalny. Jest to mieszanka włókna konopnego oraz wapna. Pomysł narodził się w Anglii i istnieje tam pod nazwą hemcrete. Podobno w Polsce istnieje firma zajmująca się tym materiałem ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jej temat. Nazywa się ponoć ecolime ale ich strona jest w fazie konstrukcji, a innych namiarów nie mam. Biorąc pod uwagę boom na ekologię i naturę, stosunkowo łatwy sposób pozyskiwania włókna konopnego (w dodatku jest to roślina łatwa w uprawie), oraz właściwości produktu końcowego, myślę, że mogłoby przynieść to spore zyski. Nie potrafię jednak obliczyć jakie ilości włókna są potrzebne do wyrobu tego materiału oraz jaka byłaby cena gotowego wyrobu. Klimat środkowoeuropejski w pełni pozwala na uprawę tych roślin, co zresztą w niektórych rejonach jest dość popularne. Wymagane jest jednak pozwolenie. Z informacji jakie udało mi się uzyskać wynika, że firma hempcrete poszukuje dostawców tegoż włókna.. Wiadomo-na wyspach klimat nie jest tak dogodny jak np w Polsce a także nie ma takich areałów ziemi. I tu wracam do poprzedniego zagadnienia-mianowicie przy jakiej powierzchni byłoby to opłacalne? Zastanawiam się nad eksportem tego materiału.. Nie wiem czy byłby możliwy wyrób tego budulca ze względu na dostępność technologii, patentów itp. Poza tym koszt może być kosmiczny.
To dopiero moja niedopracowana i dość chaotyczna myśl. Nie mam na razie jeszcze pomysłu od czego zacząć. Co sądzicie o pomyśle, biorąc pod uwagę właściwości produktu i inne aspekty które przedstawiłem powyżej?