Byłem dzisiaj w urzędzie gminy w miejscowości, w której jestem zameldowany i chciałem złożyć ten wniosek a Pani powiedziała mi, że muszę złożyć tam gdzie aktualnie mieszkam. Więc poszedłem do urzędu miasta, w którym mieszkam od ładnych kilku lat (wynajmuję mieszkanie), ale nie mam umowy najmu na piśmie. To mi powiedzieli, że muszę się w ciągu 3 dni zameldować bo teraz mieszkam nielegalnie. To jak to w końcu jest?
Będzie dobrze jak zrobię tak:
08. Adres miejsca zamieszkania wnioskodawcy - tutaj adres gdzie mieszkam ale nie jestem zameldowany i nie mam umowy najmu na piśmie
09. Adres miejsca zameldowania wnioskodawcy - tutaj normalnie adres zameldowania
W rubrykach 14 i 15 nic nie wpiszę.
25. Adres miejsca przechowywania dokumentacji rachunkowej wnioskodawcy - to samo co w rubryce 08
i złożę ten wniosek w mieście, w którym mieszkam?
Mam jeszcze problem z US początkowo rozliczałem się w mieście zamieszkania, a w tym roku osoba która mnie rozliczała powiedziała, że muszę się rozliczać tam gdzie jestem zameldowany i od razu wypełniła NIP-3 z aktualizacją adresu i teraz rozliczam się w US, który jest w miejscowości której jestem zameldowany.
Czy mogę złożyć wniosek EDG-1 i w rubrykach
03.1. Właściwy naczelnik urzędu skarbowego - wpisać ten US w miejscowości gdzie mieszkam
03.2. Poprzednio właściwy naczelnik urzędu skarbowego - ten US z miejscowości zameldowania
bez konieczności składania NIP-3 z kolejną aktualizacją?
Jeszcze jedno co wpisać w rubryce 02. Nazwa i adres organu ewidencyjnego?
Trochę to zamotane co napisałem ale mam nadzieję, że ktoś mi odpowie.