|
Wojsko |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Hmm mam pytanie.Co zrobic jezeli mam zalozona firme a niedlugo chca wziasc mnie do woja??
Zawieś firmę lub weź sobie roczne odroczenie na prowadzenie firmy, a za rok może się coś zmieni lub dostaniesz inną kategorię wojskową.
Dostałeś wezwanie? Bilet?
Dostalem bilet na 6 listopada
wojskowy powiedzial ze nie moge dostac odroczenia ze prowadze firme
A korzystałeś kiedykolwiek z odroczenia? Wojskowy wprowadził Cię w błąd i możesz to zaskarżyć do komendanta WKU, który na 99% cofnie Ci bilet.
Dzieki ci za rade.wiesz kazal mi zawiesic dzialalnosc
a jeszcze jedno pytanie.wojsko oplaca zus wiem ze za mnie by zaplacili bo mi tak mowil ale jak bym mial zarejestrowanych pracownikow moze ktos wie czy tez by oplacali
Nie.
Nie wiem jak jest teraz ale niedawno kumpel miał właśnie DG i 2 lub 3 pracowników na etacie i go nie wzięli właśnie na wzgląd prez taką sytuację :)
Biorą jak leci, obowiązek to obowiązek. Odracza szkoła lub kategoria.
Szkoła i kategoria to z ustawy że się tak wyrażę. A są jeszcze inne możliwości, uwierz Mateusz na słowo, bo tak jest. Sam wiem :)
Rafał, ja mówię jak mówi przepis, obejść przepisów nie znam (już nie potrzebuję). Miałem taki problem w tym roku a przez ostatnie kilka prowadzenie firmy im wystarczało za odroczenie, a w tym roku już nie.
Wiem Mateusz, ja jeszcze niestety muszę się migać do końca czerwca 2008, bo po tym terminie już jestem wolny (12 m-cy po studiach).
I mam nadzieję, że sie nie odezwią. Nawet sama gościanka mówiła, że u mnie nie biorą inżynierów, bo nie mają kadry szkoleniowej (taką przewiduje ustawa), ale oczywiście jej słowo nijak sie ma do rzeczywistości.
Musisz tylko trzymać palec na pulsie, żeby czegoś nie przeoczyć. Przepisy w zakresie poboru nie są stabilne i niekiedy młody rocznik wymiga się, a dziadki idą w rekruta.
Witam
z tego co się orientowałem ostatnio jest kilka 'legalnych' sposobów na pozbycie sie balastu wojska. Podobno wystarczy wyjechać z kraju i dostarczyć pismo o wyjeździe za granice. A gdyby się czepiali trzeba się wymeldować i zameldować chwilowo np. w wynajmowanym mieszkaniu za granicą, tak żeby dostać papierek. W Polsce nic nie jest pewne, ale jest szansa że w ciągu 5-6 lat zlikwidują nabór i zrobią tylko zawodową armię.
|
|