Witam serdecznie forumowiczow,
moj problem przedstawia sie nastepujaco:
Pani w US podczas rejestracji mojej nowej DG jednosobowej odmowila mi korzystania z formy opodatkowania ryczaltem, tlumaczac to tym, ze w kopii wpisu do ewidencji mam m.in. zawarte PKD ktore wyklucza korzystanie z tego ryczaltu. Chodzi o "sprzedaz hurtowa i detalicza czesci do poj. mechanicznych". Tlumaczylem Pani, ze nie jest to moja dzialalnosc, ktora bede wykonywal, a tylko na wszelki wypadek wpisalem ta pozycje z PKD(chyba na 12 miejscu albo dalej), w razie gdybym kiedys w przyszlosci chcial sprzedawac czesci samochodowe. Tak wszyscy doradzali, zeby wpisywac we wniosku o wpis do ewidencji rowniez te DG, ktore moze w przyszlosci bedzie sie wykonywac. Aktualnie wykonuje tylko i wylacznie uslugi w zakresie mechaniki pojazdowej(I to jest na 1 miejscu we wpisie do ewidencji). I to by mnie kwalifikowalo na ryczalt. Jednak Pani w US poinformowala mnie grzecznie, ze jesli mam wpisane nawet na 20 miejscu we wpisie do ewidencji "sprzedaz czesci samochodowych" to automatycznie juz nie moge zalapac sie na ryczalt mimo, ze faktycznie tej sprzedazy nie wykonuje. Tylko KPiR. Koniec kropka!
I teraz pytanie do Panstwa, czy faktycznie jest to prawda? Czy musze byc odpowiedzialny za cos czego faktycznie nie wykonuje a tylko mam to wpisane we wpisie do ewidencji? Czy jednak moge byc "ryczaltowcem", a Pani sie po prostu pomylila?
Dziekuje za odpowiedz i zycze spokojnego weekendu
Pawel